Головний тренер збірної України з футболу відповів на питання про улюблену книгу

У цій статті ми розповімо про улюблену книгу головного тренера збірної України з футболу — романі Айн Ренд «Атлант розправив плечі»

Два тижні тому завершилася головна футбольна подія цього літа — Чемпіонат Європи. Вся Україна стежила за успіхами збірної, очолюваної Андрієм Шевченко, в той час як експерти сайту Meta-ratings.com.ua давали власні прогнози на результати матчів учасників Євро. «Жовто-сині» здивували скептиків, лише в чвертьфіналі поступившись збірній Англії. 

На одній з прес-конференцій наставника національної команди запитали про улюблену книгу:

«Атлант розправив плечі» Айн Ренд. Це роман про суспільство, яке тримають на своїх плечах креативні і діяльні люди. Якщо ти здатен змінити своє життя, то ти можеш змінити і світ», – відповів Шевченко.

Свого часу ця книга була другою за популярністю після Біблії в США. Праця Айн Ренд сьогодні — визнана класика антиутопій, в якій автор ділиться своїм сприйняттям світу і баченням світобудови. Вперше праця була опублікована в 1957 році. Він є четвертим і останнім романом американської письменниці, яка народилася в Російській імперії, а також найдовшим. Ренд вважала його головним твором у своїй літературній кар’єрі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Основна ідея роману полягає в тому, що світ тримається на талановитих творцях-одинаках, яких автор порівнює з міфічним титаном Атлантом, який тримає на плечах небесне склепіння. Якщо ці люди перестануть творити («тримати небо на плечах»), то світ завалиться. Саме це і відбувається в романі, коли творці-Атланти програють в боротьбі з урядом соціалістичного спрямування.

Протягом усього тексту читачі спостерігають, як головні герої вибудовують свій світ, керуючись філософською течією, об’єктивізмом. Книга просякнута принципами розумного егоїзму і економічної свободи.

У даній книзі, як і в багатьох інших, можна відзначити як плюси, так і мінуси, і в якості першого недоліку варто назвати площину і нежиттєздатність героїв. Персонажі поділяються на позитивних і негативних, без напівтонів, з чітким поділом на «чорне» і «біле». У влади стоять жадібні чиновники, які хочуть лише грошей і не бажають чути про прогрес і розвиток. І вся запекла боротьба відбувається між двома силами: все добре проти всього поганого. Критики пов’язують це зі своєрідним зображенням соціалістичного режиму в його гірших зразках, в якому автор описує ідеальний з власної точки зору соціум, хвалить індивідуалізм і звеличує конкуренцію.

До плюсів варто віднести легке прочитання книги, а також спроби мотивації читачів. Книга дає заряд енергії та викликає бажання порівнювати себе з героями книги — діяти, добиватися перемог.

Роман полюбився не тільки наставнику футбольної збірної, а й багатьом іншим читачам, ставши для когось настільною книгою. Кожен, хто прочитає працю Ренд, зможе винести з неї щось нове і цінне для себе.