Голова Спілки письменників відповів на коментар ізраїльського посла про Бандеру

Голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський на своїй сторінці у Facebook відповів на коментар у Twitter Посла Ізраїлю в Україні Джоеля Ліона, в якому той назвав Степана Бандеру «пособником нацистського режиму».

«Ми рішуче засуджуємо будь-яке прославляння пособників нацистського режиму», – також заявив посол, коментуючи смолоскипну ходу до дня народження Бандери.

«Не буду зараз подавати свого бачення щодо ролі Бандери як символу українського визвольного руху – написав М.Сидоржевський. — Так само не буду запитувати, чи відповість на цей характерний «недипломатичний» пасаж керівництво української держави.

Скажу лиш, що заява ізраїльського посла абсолютно співзвучна з позицією ворога України – путінської Росії. Тієї самої Росії, керівництво якої марить тоталітаризмом і цинічно втручається у внутрішні справи західних демократичних держав. Тієї самої Росії, спецслужби якої вбивають громадян інших країн – як радянські спецслужби вбили і самого Степана Бандеру.

Також висловлю сумнів, що до компетенції дипломата належить давати оцінку історичним постатям іншої країни. Фаховий дипломат ніколи не дозволить собі робити подібні скандальні заяви.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

І ще скажу, що ми, українці, не нав’язумо іншим народам, кого із їхніх діячів їм славити, а кого проклинати.

Відповідно, ми самі, громадяни України, визначаємо своїх героїв і зрадників. Без допомоги і повчань з боку Ізраїлю, Росії, Польщі чи будь-якої іншої країни.

При цьому нагадаю, що ще у 2008 році Верховна Рада України визнала Голокост геноцидом євреїв. Однак Ізраїль досі так і не визнав Голодомор 1932 – 1933 років геноцидом українців».

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.