Google присвятила дудл 100-річчю автора «Чипполіно» Джанні Родарі

За основу дудла взяли ілюстрацію «Il romanzo di Cipollino» («Казка про Чипполіно» 1951 року).

23 жовтня компанія Google присвятила дудл італійському дитячому письменникові Джанні Родарі, який написав «Чипполіно». Цього дня йому виповнилося б 100 років.

Як повідомляють в компанії, за основу дудла взяли ілюстрацію «Il romanzo di Cipollino» («Казка про Чипполіно» 1951 року). Про це інформує ms.detector.media.

Джанні Родарі народився 23 жовтня  1920 року в Оменьї в родині пекаря. Після смерті батька його та двох братів виховувала матір. Хлопець цікавився музикою та літературою. Після закінчення семінарії почав викладати у сільській школі.

У 1939 році вступив до університету в Мілані. Під час Другої світової через стан здоров’я його не взяли у солдати, а скрутне фінансове становище змусило вступити до лав фашистської партії. Однак втрата брата, який помер у концтаборі та смерть друзів через фашистів змусили Родарі змінити думку і він покинув цю партію, вступивши до італійської комуністичної партії.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Писати Родарі почав у 30-річному віці для газети італійської компартії, згодом очолив журнал «Піонер» і почав випускати збірки дитячих оповідань.

У 1951 році вийшла друком його  книга «Пригоди Чипполіно», а у 1959-му – «Джельсоміно у Країні брехунів».

Після виходу першої книги Родарі став відомим не лише на теренах Італії, а й далеко за її межами. Твори італійця було перекладено понад 50 мовами. У 1970 році Джанні став першим і поки останнім італійським письменником, який отримав премію Ганса Крістіана Андерсена – найавторитетнішу премію у галузі літератури для дітей.

Помер Джанні у 1980-му у Римі під час операції.

Фото: Google

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.