#FreeAshraf: По всьому світу тривають читання на підтримку засудженого до смертної кари поета

 
35-річний поет засуджений до смертної кари в Саудівській Аравії за звинуваченням у віровідступництві. Він подав апеляцію на вирок і чекає рішення суду, перебуваючи в ув’язненні.
Літературні читання на підтримку засудженого до смерті в Саудівській Аравії 35-річного саудівсько-палестинського поета Ашрафа Файада проходили в четвер, 14 січня, як мінімум в 43 країнах світу, передає Німецька хвиля за інформацією dpa.
Захід на підтримку Ашрафа Файада підтримує також правозахисна організація Amnesty International.
За інформацією Еспресо, в Україні читання планувалися у декількох містах, зокрема Києві, Ніжині, Миколаєві, Черкасах, Луцьку, Запоріжжі та Харкові.
Міжнародний ПЕН-центр поширив відкритий лист до саудівської влади з проханням про помилування, підписане 350 літераторами, серед яких велика кількість арабських поетів і письменників. У соціальних мережах використовується хештег #FreeAshraf.
У 2013 році Ашраф Файад був узятий під варту за звинуваченням в образі бога, пророка Мухаммеда і Корану, йому також ставили в провину пропаганду атеїзму і ряд інших звинувачень. У 2014 році суд засудив поета до тюремного ув’язнення і 800 ударів батогами, але в 2015 році вирок був переглянутий і замінений стратою за віровідступництво. В даний час Файад перебуває в ув’язненні, подавши апеляцію на смертний вирок.
Справа Файада не єдина у своєму роді для Саудівської Аравії. Так, за звинуваченням у віровідступництві і образі ісламу був засуджений до 10 років позбавлення волі і 1000 ударів батогом 31-річний саудівський блогер Раіф Бадаві, перші 50 ударів він переніс у січні 2015 року та вже більше трьох років перебуває в ув’язненні.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал