Фільми-розслідування Навального нагородили премією російських кінокритиків «Белый слон»

Документальні фільми-розслідування блогера та політика Олексія Навального отримали нагороду російської Національної премії кінокритики і кінопреси «Белый слон» в номінації «Подія року». Про це пише сайт каналу «Дождь».

«Багато призів мені доводилося вручати в своєму житті, але вперше – і я сподіваюся, що востаннє – ми вручаємо цей приз людині, яка сидить у в’язниці за свідомо помилковим звинуваченням, справжньому політичному в’язню», – сказав президент Гільдії кінознавців і кінокритиків Віктор Матізен під час церемонії вручення.

Вибір критиків він пояснив тим, що фільми Навального виконані «зі справжньою пристрастю і невблаганною логікою».

При цьому головний приз від кінокритиків як кращий фільм отримав «Дорогие товарищи» Андрія Кончаловського. Раніше в він вигагав зняти свій фільм з номінації через те, що на премію висунули фільми Олексія Навального.

Під час оголошення переможця кінокритик Антон Долін нагадав Кончаловському, що фільми взагалі не виставляють на номінацію у цій премії: «Просто критики вибирають той фільм, який сподобався».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Коли стало відомо, що фільми Навального висунуті на премію, Гільдія кінознавців і кінокритиків Союзу кінематографістів Росії заявила, що перестане бути засновником «Белого слона».

Нагадаємо, 19 січня 2021 року на ютьюб-каналі Навального з’явилось розслідування «Палац для Путіна». Його подивились більше 115 млн разів. У фільмі розповідається, що на березі Чорного моря, біля міста Геленджик, є палац, який нібито будують для президента РФ.

Будівля площею більше 17,7 тис. кв.м розташована на ділянці у 68 гектарів; на території ділянки є льодова арена, храм, гостьовий будинок, оранжерея, два майданчика для гелікоптерів, амфітеатр та інші споруди.

Комплекс контролюється фірмами, що належать близькому оточенню Путіна, будівництво фінансується частково коштами держкомпаній, частково – компаній, які належать «друзям» Володимира Путіна.

Будівництво почалося у 2005 році, його орієнтовна вартість  1,35 млрд доларів. Будівля неодноразово змінювала номінальних власників. Після виходу фільму мільярдер Аркадій Ротенберг, який перебуває з 2014 року під санкціями США через порушення суверенітету та територіальної цілісності України, заявив, що палац належить йому і він нібито планує створити в ньому апарт-готель.

Фільм «Палац для Путіна», за даними опитування Левада-центру, подивилися 26% росіян. Майже третина опитаних (31%) заявили, що нічого не чули про нього. При цьому фільм практично не вплинув на ставлення росіян до Володимира Путіна.

У лютому 2021 року Олексія Навального засудили до 3,5 років колонії. Він проведе в колонії загального режиму 2 роки і 8 місяців, оскільки йому зарахували термін домашнього арешту (близько 10 місяців).

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.