Фільм про Стуса покажуть на великому екрані в Києві

Документальний фільм про життя поета Василя Стуса “Ваш Василь” показуватимуть у столичному кінотеатрі “Жовтень” з 3 грудня. Режисери – Олександр Авшаров та Світлана Рудюк. Про це повідомляє gazeta.ua.

Стрічка побудована на уривках з віршів, щоденників, листів, виступів та фрагментів з допитів. У кадрі про Стуса розповідають його рідні – сестра Марія та син Дмитро, а також однодумці й товариші.

“Василь Стус мріяв займатися літературою, а не політикою; бути відомим поетом, а не дисидентом. Та дії радянських спецслужб та КПРС підштовхнули його до точки неповернення”, – йдеться в синопсисі.

“Ваш Василь” – так поет підписував свої листи рідним та друзям з ув’язнення. За словами авторів, назва актуалізує головне питання картини – чому і як Стус став “належати” не рідним, а оточенню, не собі, а світові.

Прем’єра відбулася у серпні на 49-му Київському міжнародному кінофестивалі “Молодість”. Спеціально для стрічки на основі рукописів Стуса створили шрифт, який відтворює його почерк. З нагоди прем’єри творча команда виклала шрифт у мережу для вільного використання.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Для фільму записали сучасні аранжування улюбленої музики Стуса та віршів, прочитаних ним особисто у 1970-х роках. А головною темою став трек львівського репера Степана Бурбана на вірш Стуса “Ще й до жнив не дожив”. У відеоряд увійшли кадри з картин “Ваш Василь”, “Просвітлої дороги свічка чорна” 1992 року і “Тіні забутих предків” 1965-го.

“Використовували пряму мову, ніби поет розповідає свою історію, – каже авторка сценарію і співрежисерка фільму “Ваш Василь” Світлана Рудюк. – ­Фрагменти озвучив актор столичного театру Франка Ярослав Гуревич. Такий підхід – спроба сучасної кіномови. Щоб глядач сприймав Стуса як свого ровесника, з яким можна випити кави й поспілкуватися.

Ключовою була робота з архівами. Вивчили всі шість томів кримінальної справи Стуса. Прочитала його листи до близьких. Поет майже все описував у щоденниках, намагався якомога більше інформації залишити про себе”.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.