Фільм про Національний художній музей України вийде в серпні

Як інформує suspilne.media, режисер Андрій Загданський на Facebook-сторінці повідомив, що прем’єра документального фільму про Національний художній музей України запланована на серпень 2021 року.

Передбачалося, що прем’єра фільму “Національний музей” відбудеться у березні 2020 року в Києві на фестивалі Docudays, проте фестиваль скасували у зв’язку з карантинними обмеженнями.

“Потім прем’єра переїхала на Одеський міжнародний кінофестиваль, але ми після довгих роздумів вирішили, що прем’єра в режимі online – це не прем’єра, а невідомо що”, – повідомляє режисер. За його словами, ідея зняти цю стрічка прийшла до нього після Революції Гідності.

“Національний музей” – це портрет Національного художнього музею, де зберігається та експонується мистецтво України, і не меншою мірою – її історія. Режисер зафіксував процес дорослішання музею, особливо відчутний протягом останніх років його роботи.

“Безліч обставин спонукали мене розпочати цей проєкт. Наприклад, моя ще студентська любов до українського авангарду. Крім особистого й сентиментального, я переконаний, що в сучасному суспільстві музеї, як і бібліотеки, стають новими “секулярними” храмами”, – розповів режисер.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Пів року (з грудня 2018 по червень 2019) команда режисера спостерігала за життям NAMU – від підготовки та відкриття виставки “Явлення. Пам’ятки Братського монастиря” до монтажу виставку “Олександр Богомазов: Творча лабораторія”.

“Від українського бароко до українського авангарду – оповідна лінія фільму та символічний шлях українського мистецтва і, здається, самої України”, – вказано в описі стрічки.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.