Фестивальний колообіг «Лісової пісні» – Міжнародного літературно-мистецького свята на Волині

 
Завдяки «Лісовій пісні» Лесі Українки перед очима постає дивоцвіт поліської глибинки, а серцю бачиться «те, що не вмирає». У цій мудрій драмі-поемі, за словами Івана Денисюка, шуми і тіні лісові, веселкові барви квітів, зітхання вітру, гомін весняної ночі, буйні, «безупинного руху жагучі» сили природи. Цьогорічний Міжнародний літературно-мистецький фестиваль «Лісова пісня» проходив на Волині у форматі, не схожому на попередні роки. Він відзначався подіями, які ввібрали у себе всю зворушливість і глибину твору, що дав назву дійству, котре започаткував у 2001 році тодішній голова Волинської обласної організації НСПУ Василь Гей.
Тривало свято з 6-го по 9-те вересня 2018 року у місті Луцьку, селі Колодяжне та заказнику державного зачення Нечимне, що на Ковельщині. Його організатор – Волинська організація НСПУ. Сприяли проведенню фестивалю Волинська облдержадміністрація, Луцька міська рада та Національна спілка письменників України.
Ліричним та значущим вступом до проживання усіх подальших моментів фестивалю став показ для гостей та лучан вистави «Лісова пісня» у Волинському академічному обласному театрі ляльок. Наступного дня відбулася цікава екскурсія учасників Старим Луцьком. Опісля – урочисте відкриття літературно-мистецького свята «Лісова пісня» біля пам’ятника Лесі Українки на Театральному майдані Луцька. Там виступили голова НСПУ Михайло Сидоржевський, начальник департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів, поетка, етнокультуролог, журналістка з Білорусі Антаніна Хатенка, письменниця, прозаїк, драматург, перекладач, яка об’єднує собою Україну і Болгарію, Анна Багряна та перекладач, письменник, професор, який викладає у Польщі, Ярослав Поліщук.
Одними із суттєвих складових фестивалю були зустрічі українських та зарубіжних письменників-учасників з учнівською та студентською молоддю міста у місцевих навчальних закладах та бібліотеках.
Надвечір 7 вересня у Палаці культури міста Луцьк учасники та глядачі надихалися музично-поетичним звучанням свята на творчому вечорі «Слово як криця». Ведучою була натхненниця святкування, голова Волинської організації НСПУ Ольга Ляснюк. Вона почергово запрошувала до висловлення шани генію Лесі Українки та читання власних поезій учасників фестивалю: лауреатку численних всеукраїнських літературних премій, заслужену журналістку України, лауреатку премії Кабінету міністрів імені Лесі Українки Надію Гуменюк, уже згадану вище львівську поетесу, керівницю літературної студії «Джерельце» при Львівській обласній бібліотеці для дітей, лауреатку премії імені Лесі Українки Марію Людкевич, письменників із Білорусі: Міколу Аліхновіча, який очолює Берестейську філію Спілки білоруських письменників,  поета Сяргєя Амєльчука, поетесу й журналістку Антаніну Хатенку, заступника голови Національної спілки письменників України Олександра Гордона, відомого письменника-романіста із Луцька Володимира Лиса, прозаїка із Київщини Василя Трубая, члена Спілки болгарських письменників Кеті Бозукову, поета і прозаїка з Хмельниччини, учасника АТО Артура Закордонця, рівненську поетесу Юлію Костюкевич, письменника, голову Тернопільської організації НСПУ, барда Олександра Смика, поета з Харкова Ярослава Скидана, письменника Миколу Мартинюка, поета, прозаїка, літературознавця з Волині Ігоря Ольшевського та авторку цих рядків.
Третього фестивального дня був організований від’їзд гостей на Ковельщину. Біля пам’ятника Лесі Українки у садибі Косачів також відбулось  урочисте відкриття Міжнародного фестивалю «Лісова пісня». Гостей свята вітали представники Ковельської влади та працівники Колодяжненського літературно-меморіального музею. Голова обласної письменницької організації Волині Ольга Ляснюк у своєму виступі зауважила, що організатори фестивалю мають сміливі плани на майбутнє: запрошувати гостей-письменників із тих країн, у яких побувала Леся Українка.
Після відвідин джерела духовності українців, місцевості, де відбувалися події автентичної драми-феєрії – Скулинського лісу та озера Нечимне – учасники фестивалю повернулися в Колодяжне, у місцевий Будинок культури. Письменники з різних куточків України, гості з Білорусі читали патріотичні та ліричні вірші. До господарів поетичної сцени, які виступали і в Луцьку, приєдналися рівненські гості: бард Ліда Гольонко, поетеса, бард, перекладач Валентина Люліч, письменниця Ірина Одерако, а також поетеси з Волині та Одещини – Олена Харитонюк та Ірина Тома.
На Театральному майдані міста Луцьк, знову ж перед пам’ятником Лесі Українки, відбулася завершальна частина літературного свята «Лісова пісня». У підсумковому слові науковець Ярослав Поліщук повістив: «Так сталося, що на сьогодні в окремих місцевостях інтерес до Лесі Українки втрачений. Ліквідований музей Лесі Українки в Ялті, і свято, яке там щовересня теж проходило, зі зрозумілих нам причин теж ліквідоване. Те, що діється тут, у Волинському краї, має особливу вагу. «Лісова пісня» – це не тільки один твір, це – велетенський шлях автора, але цей твір має космічний вимір. Леся Українка – це не тільки пристрасна поезія, не тільки глибока, світового рівня драматургія, це також непересічна критика європейського рівня, чудові, проникливі аналітичні статті на різні теми, це – унікальні епістолярії…»
Зближені та наснажені творчим спілкуванням, гості фестивальної Волині прощалися один із одним та привітним містом Луцьк зі сльозами та щирими обіймами. Голова Волинської організації Ольга Ляснюк подякувала всім, хто долучився до творення нового формату «Лісової пісні» і поділилась, що вже почали народжуватись нові задуми для проведення фестивалю у вересні наступного року. До цього зумовлює і життєва необхідність повсякчасно повертатися до напрочуд багатого і цілющого Лесиного слова.
 

Юлія Хвас, член НСПУ 

 *

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал