Фестивалі травня

 
Останній місяць весни потішив літераторів та їхніх шанувальників фестивалями, де можна було, як кажуть, «і себе показати, і на людей подивитися». Хто не встиг за календарем, пропонуємо огляд найцікавіших літературних подій травня.
Недалеко від столиці в м.Ірпінь вже втретє відбувся книжковий фестиваль «Irpin book fest». Організатором виступили Ірпінська міська рада та Національна спілка письменників України. Головним місцем проведенням був парк Будинку творчості письменників «Ірпінь», де здавна полюбляли бувати класики української літератури. Вперше в Ірпені можна було побачити літературні перформанси від театру «Руда ворона», першого експериментального салону «Віддзеркалення» та моновиставу від Валентина Терлецького (Запоріжжя).
Поетичну збірку під назвою «Бедлам» презентувала Алла Миколаєнко з літературним угрупуванням «Кожен 9». Почесним гостем фестивалю був Бахит Кенжеєв з Нью-Йорка. Для найменших читачів дитячі письменниці Тетяна Винник, Оксана Кротюк, Марія Морозенко презентували журнали «Крилаті», «Малятко» та інші розвивальні та цікаві видання. Малеча була задоволена, а батьки проінформовані у різноманітті сучасної дитячої літератури. На книжковому ярмарку були представлені видавництва «Ранок», «Зелений пес», «NOMINA» Україна. Сторінки родинного альбому, «Перун», благодійний проект «Книжкова толока».
На центральній площі нагородили переможців конкурсу «Літературний Олімп». Завершився фестиваль виступом гурту «Жадан і Собаки».
У Борисполі на День вишиванки урочисто відкрили ІV Міжнародний фестиваль ронделя «На берегах Альти». Організатор – Бориспільська міська рада та майстер ронделя Микола Боровко, який є ініціатором свята. Тож гості та мешканці Борисполя мали змогу поспілкуватися з письменниками, відвідати святковий концерт та урочисту церемонію нагородження премією за кращі ронделі. Цього року переможцями стали Ольга Кіс та Володимир Литвин.
Вже вдруге вінничани отримали можливість відвідати фестиваль книги та поезії VinBookFest, який відбувся біля пам’ятника Михайлу Коцюбинському. Фестиваль є складовою частиною проекту «Читай, улюблене місто!».
У Харкові відбувся Kharkiv Bookfest. Одним з головних завдань фестивалю є популяризація читання, прищеплення любові до Книги. Саме цим завданням відповідає конкурс плакату під назвою «Читати!», який провели напередодні фестивалю. Завершилось свято книжковою ярмаркою «День в саду».
У столиці пройшов ХVІІІ Міжнародний фестиваль «Київські лаври» (організатор – журнал «ШО»).
Серед запрошених гостей були: Бахит Кенжеєв (США), Олексій Цвєтков (Ізраїль), Ніка Джорджанелі (Грузія), Михайло Юдовський (Німеччина), Лілія Газізова (Росія), Анна Малігон (Україна), Вадим Жук (Росія), Ірина Євса (Україна), Дмитро Вєдєняпін (Росія), Тетяна Вольтська (Росія), Сергій Прилуцький (Білорусь), Марія Галіна (Россия), Олег Романенко (Україна), Олена Фанайлова (Росія), Аркадій Штипель (Росія), Олександр Моцар (Україна), Анна Русс (Росія).
Окрім вечора сучасної поезії відбувся круглий стіл «Сучасна українська література мовами національних меншин – нав’язана проблематика чи доля?». Учасники: Юрій Володарський, Володимир Рафєєнко, Марія Галіна. Модератор Тетяна Трофименко. Та говорили чомусь переважно про російськомовних письменників в Україні. Хоча в нас достатньо носіїв інших мов. Штучно створена мовна проблема і дискусії навколо неї не мають розумного та адекватного сприйняття. Важливо як людина себе позиціонує, пишучи тією чи іншою мовою. Наприклад, до війни російськомовний письменник Володими Рфєєнко прокоментував це так: «Я, як людина, яка виїхала зі свого рідного міста саме тому, що мову використовували як зброю, для себе все вирішив. Я не пропоную всім вирішувати кидати писати рідною мовою. Але я бачу цю проблему як свою особисту. Дискримінація за мовною ознакою для мене не зовсім зрозумілі речі – це якесь дикунство. Але тут питання: чи людина має взагалі культуру, тобто має стосунок до культури і впроваджує свою діяльність саме в культурному просторі».
Півтори години діалогу перед виступом гурту «Лінія Маннегрейма» дещо стомили глядачів, та й місця у пабі «Docker’s ABC» було обмаль.
 
30 травня відбулось відкриття наймасштабнішої книжкової події – VIII Міжнародний літературно-мистецький фестиваль «Книжковий Арсенал». Кияни та гості могли не лише придбати книги на стендах видавництв, а й побачити близько 200 українських письменників і 100 гостей із 31 країни світу. Із власним стендом вперше взяли участь у фестивалі посольства США, Угорщини, Ізраїлю, Ліванської республіки в Україні та Бейрутський книжковий ярмарок.
Понад 150 видавництв і нішевих проектів представили свої найкращі новинки, а дизайнери, ілюстратори та художники – виставкові проекти. Цього року фокус-тема «Проект майбутнього». Про що людство мріє далі? яким буде майбутній світовий устрій, які шанси в демократії перед лицем гібридних викликів? як протистояти дегуманізації у часи змін? чи спроможні сучасні технології створити (над)людину? – на ці та інші запитання шукали відповіді під час фестивалю.
 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал