Факсимільні видання Пересопницького та Мазепинського Євангелій передані до Нацбібліотеки Польщі

24 січня 2022 року Національну бібліотеку Польщі у Варшаві відвідав митрополит Переяславський і Вишневський Олександр. У дар бібліотеці в особі її директора Томаша Маковського архієрей Православної Церкви України передав примірники факсимільних видань Пересопницького та Мазепинського Євангелій.

Про це повідомляє mvfund.org

Національна бібліотека у Варшаві – найбільша польська наукова бібліотека, що також є однією з найважливіших культурних установ у Польщі. Днями заклад відзначив 275-річчя.

Мазепинське Євангеліє належить до національної історичної спадщини. Видатна пам’ятка вперше побачила світ три століття тому (1708 р.) в сирійському місті Алепо коштом гетьмана України Івана Мазепи і містить присвяту гетьману-меценату, написану Антіохійським патріархом Афанасієм ІІІ Даббасом. Довгий час цей символ духовного зв’язку України та Антіохії вважався втраченим у нашій державі. Але книга, видана колись спільними зусиллями видатного державного діяча та Церкви, нині отримала нове народження стараннями Посольства України в Лівані у співпраці з Фондом пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира та колективом Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.

Нагадаємо, раніше митрополит ПЦУ Олександр освятив воду у Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна і благословив ліцеїстів.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.