Естонський російськомовний альманах незаконно надрукував вірші письменниці з Донецька та назвав її поеткою «регіону Росії»

Російськомовний альманах «Російськомовний Всесвіт» («Русскоязычная Вселенная»), що діє на території Естонії, незаконно опублікував вірші донецької письменниці Ії Ківи. Про це пише «Суспільне Культура» з посиланням на повідомлення Ківи. 

«Проєкт естонський нібито, а по суті рускомірний, прийшли і вкрали; “з блюдечка виходять марсіани — а вони росіяни, де осіли — там і Росія”, як писала Ліна Костенко. Нудотно все це, знаєте, рускоязичная, простигосподи, всєлєнная», — написала письменниця на своїй фейсбук-сторінці.

На сайті начебто естонського проєкту йдеться про те, що в альманах «помістили чотири російські регіони: Санкт-Петербург, Крим, Донецьк і Приморський край. У них автори з регіонів Росії ділитимуться своєю творчістю, розповідаючи, зокрема, про життя в різних куточках величезної країни!». Автори проєкту також наголошують, що «за часів запеклої русофобії» російські люди повинні поширювати свою мову «як мову цивілізації, що перемогла у Великій Вітчизняній війні нацизм»

У коментарі для «Суспільне Культура» Ія Ківа розповіла: «Мені написала авторка з Естонії, що існує така публікація. Вона заявила протест під постом з новиною про чергове число цієї “Русскоязичной Всєлєнной”, але ж тільки автор може попросити прибрати вірші і згадку свого імені в подібному контексті».

Письменниця наголосила на тому, що вона ніколи не жила ні на території Росії, ні на окупованих територіях, а також не навчалася в російських вишах.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Як додала Ія, на її вимогу прибрати вірші головний редактор Олексій Рацевич, який має естонське громадянство, відповів: «Вас теж видалили. Обійдемося, авторів, не заражених західною заразою, ще багато знайдеться».

«Але чи не зробить він, чи інший любитель руского міра, щось подібне знов — не ясно. Відслідковувати такі речі важко, тим більше, що це людина і видання з нульовою репутацією, апелювати до чогось тут без сенсу», — сказала письменниця.

Наразі Ія Ківа планує подати позов на альманах за порушення авторського права.

У коментарях до допису письменниці користувачі зауважили, що до альманаху також незаконно включили ще кількох українських авторів  Дмитра Лазуткіна, Павла Гольдіна та Еліну Свенцицьку.

Фото: Ія Ківа/фейсбук

detector.media