Електронні книжки читаються повільніше за паперові

Якоб Нільсен (Jakob Nielsen) з компанії Nielsen Norman Group довів, що наразі електронні пристрої не можуть зрівнятися з паперовими книжками ні за швидкістю читання, ані за загальним комфортом використання.

У рамках свого експерименту данський експерт запросив 24 добровольців прочитати невелике оповідання Ернеста Гемінґвея на папері та на трьох пристроях: персональному комп’ютері, електронній «читалці» Amazon Kindle та на інтернет-планшеті Apple iPad.

Найшвидше всі учасники дослідження прочитали текст із паперового носія. Результати iPad виявилися в середньому на 6,2% гіршими, а електронна книжка Kindle дала змогу прочитати тестове оповідання на 10,7% повільніше. Втім, за словами Нільсена, невелика різниця між показниками двох пристроїв навряд чи може стати вирішальним чинником при купівлі.

Приз читацьких симпатій отримав інтернет-планшет від Apple: учасники дослідження оцінили iPad на 5,8 бали за семибальною шкалою. Рідер Amazon Kindle отримав 5,7 бали, а традиційна паперова книжка  — 5,6 бала. Персональний комп’ютер, з екрана якого також довелося читати піддослідним, було оцінено всього на 3,6 бала.

На думку Нільсена, вже сьогодні електронні пристрої для читання майже зрівнялися за зручністю використання з традиційними книжками, а в майбутньому, з поширенням високоякісних дисплеїв, подібні пристрої цілком зможуть витіснити свої паперові аналоги.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал