Джоан Роулінг, Девід Духовни, Світлана Алексієвич, Орхан Памук та інші знаменитості звернулись до Путіна на захист Навального

Десятки діячів культури, серед яких актори Бенедікт Камбербетч, Девід Духовни і Джуд Лоу, лідер групи Radiohead Том Йорк, художник Арт Шпигельман, письменниця Джоан Роулінг, п’ять лауреатів Нобелівської премії з літератури – Світлана Алексієвич, Джон Кутзее, Герта Мюллер, Луїза Глюк і Орхан Памук – звернулись відкритим листом до президента РФ Володимира Путіна. Вони закликали забезпечити доступ до медичної допомоги російському блогеру та опозиціонеру Олексію Навальному, який знаходиться у колонії та голодує більше двох тижнів.

Відкритий лист оприлюднило французьке видання Le Monde, пише «Медуза», яка переклала текст звернення:

«Пане президенте, в той час як ми пишемо вам, Олексій Навальний знаходиться в виправній установі, яку багато адвокатів і правозахисники описували як одну з найсуворіших в Росії. Стан його здоров’я стрімко погіршується і потребує термінової медичної допомоги.

У пана Навального спостерігаються клінічні ознаки важкого неврологічного розладу, наслідком якого є постійний біль у спині і втрата чутливості в ногах і руках. Він також страждає від сильного кашлю і високої температури. Він попросив, щоб його обстежив і лікував лікар за його вибором – це право будь-якого громадянина Росії. 30 березня, після того, як його прохання відхилили, він оголосив голодування на знак протесту.

Ми звертаємося до вас, пане президенте, з тим, щоб пан Навальний негайно отримав компетентну медичну консультацію та лікування, якого він терміново потребує, і на яке він має право, як і будь-який громадянин Росії. Як обраний [президент] і гарант закону, ви повинні забезпечити дотримання цього права».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У серпні 2020 року Навального отруїли бойовоюим речовиною класу «Новачок». Його відправили на лікування до Німеччини, він пробув у комі 18 днів.

Політик повернувся в Росію 17 січня 2021 року. Вже в аеропорту його затримали у справі «Ів Роше» і заарештували на 30 діб, тому що він не відзначався у слідчих, як того вимагає умовний термін, в той час як був на лікуванні в Німеччині.

2 лютого суд замінив Навальному умовний термін на реальний. З урахуванням домашнього арешту він має провести в колонії загального режиму 2 роки і 6,5 місяця. Навальний відбуває термін в Покрові Володимирської області РФ.

25 березня адвокат Навального розповіла, що у того погіршилося здоров’я  віднімається нога. До нього не допустили лікарів, яким він довіряє.

31 березня Олексій Навальний оголосив голодування з вимогою допустити до нього перевіреного лікаря. Він скаржиться на болі в спині і нозі, оніміння частини ноги.

5 квітня Навальний повідомив, що у нього сильний кашель і висока температура 38,1, а трьох людей, з якими він контактував, госпіталізували з туберкульозом. Навального тимчасово перевели в медчастину.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.