Дивовижна жінка і талановита співачка: на Байковому встановили пам’ятник Євгенії Мірошниченко

На Байковому кладовищі в Києві був встановлений пам’ятник знаменитій українській оперній співачці Євгенії Мірошниченко.

Як повідомляє bigkyiv.com.ua, про це розповів у Facebook її син, Ігор Школьний. Відкриття пам’ятника відбулося напередодні дня пам’яті співачки (вона померла 27 квітня 2009 року), а також до 90-річчя від дня її народження.

Автором пам’ятника є скульптор Іван Мельничук, з яким також працював над створенням меморіальної дошки на вул. Терещенківській, 5.

За основу скульптури була взята порцелянова статуетка, випущена Київським порцеляновим заводом. Саме таким, співачка хотіла бачити своє зображення.

Кошти на пам’ятник зібрали близькі, друзі, учні та шанувальники таланту Мірошниченко.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Усе зроблено завдяки участі маминих учениць і її друзів. Кожен допомагав, як міг – і справами, і грошима. Я служу в лавах української армії, тому зі скульптором працювали мамині учениці. Через епідемію роботи над створенням фігури розтягнулися майже на рік”, – розповів Школьний.

Довідка. Євгенія Мірошниченко народилася 12 червня 1931 року в селі Харківської області. Її перша освіта – слюсар-складальник радіоапаратури. Співати вона почала в ансамблі “Трудові резерви”.

Музичну освіту співачка здобула спочатку в Харківському музичному училищі, а потім у Київській консерваторії. І з 1957 року стала солісткою Київського театру опери і балету імені Тараса Шевченка, де пропрацювала до 1994 року. Мірошниченко багато гастролювала за кордоном, викладала в Київській консерваторії. У 2002 році заснувала Міжнародний благодійний фонд.

Останні п’ять років життя присвятила створенню в Києві Театру Малої опери. Євгенія Мірошниченко померла у Києві 27 квітня 2009 року.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.