Дискутував з чекістами про вірші: у мережі опублікували документи зі справи Миколи Зерова

Дослідники оприлюднили електронні копії документів з архівно-кримінальної справи Миколи Зерова, якого розстріляли у 1937 році за сфабрикованим звинуваченням.

Як повідомляє istpravda.com.ua, колекцію з понад 70-ти документів публікує Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху. 

До збірки увійшли:

  • анкетаарештованого поета;
  • ордерпостановата протокол обшуку у помешканні Миколи Зерова;
  • протоколи допитів, очної ставки та свідчення літературознавця;
  • заяваМиколи Зерова в органи НКВД про свою роль в “націоналістичному

контрреволюційному русі на Україні”;

  • обліково-статистична карткана Миколу Зерова – в’язня Соловецької тюрми;
  • актвиконання вироку (розстрілу) тройки УНКВД щодо поета;
  • довідкавидана Софії Зеровій про перебування в місцях позбавлення волі її чоловіка;
  • довідкапро перегляд справи та реабілітацію митця, тощо.
  • У квітні 1935 року радянські спецслужби заарештували Миколу Зерова: його підозрювали  в “українському буржуазному націоналізмі” та “контрреволюційній діяльності”.
  • Радянське слідство використовувало мистецтво як речовий доказ у справах митців. Так, на одному з перших допитівМиколу Зерова змусили звітувати про вірші, які він читав у квартирі Максима Рильського. Зокрема, поету згадали прочитану у помешканні Рильського поезію Пантелеймона Куліша “До Кобзи”.
  • “Літературознавці” з НКВД намагалисятлумачити її, як таку, що оспівує політичних борців минулого. Прикметно, що у заяві, яка мала внести пояснення до протоколу допиту, Микола Зеров вступив у полеміку з чекістами: ідея вірша геть інша — письменник писав про потужність та силу слова.
  • Митець не визнавав свою провину протягом двох місяців після арешту. Однак вже у червні 1935 року Микола Зеров “зізнається” слідству: його контрреволюційна націоналістична робота полягала у “пропаганді неокласицизма, тобто вишуканої буржуазної літератури, що суперечить революційній дійсності”. Наступні допити Зерова приносили все більше фактів, які хотіло почути слідство.
  • Навіть із переведенням до Соловецької тюрми звинувачення проти митця не припиняються: у довідці, що була долучена до справи Зерова, керівництво в’язниці прозвітує — поет дискредитує вождів партії у розмовах з українськими в’язнями.
  • У 1937 році Особлива тройка по Ленінградській області вирішиларозстріляти поета. У листопаді 1937 року Миколу Зерова стратили в урочищі Сандармох разом з іншими українськими діячами.
  • Через 21 рік КҐБ видасть дружині розстріляного літератора фальшиву довідку, де буде зазначено, що її чоловік перебував у місцях позбавлення волі до 1941 року. Софії Зеровій повідомили, що Микола Зеров помервід паралічу серцево-судинної системи.
  • Колекцію документів підготовлено та опубліковано за підтримки Українського культурного фонду.
  • Довідка:Микола Зеров — український поет, літературознавець, перекладач, лідер  літературної групи “неокласиків”, викладач історико-філологічного факультету Київського університету (1923-1935). У 1935 році НКВД звинуватив літератора в українському буржуазному націоналізмі та контрреволюційній діяльності. У 1937 році Миколу Зерова розстріляли.
  • Електронний архів(avr.org.ua) — сервіс відкритого онлайн доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів. Втілюється Центром досліджень визвольного руху за підтримки партнерів. Тут у вільному доступі та у високій якості публікуються документи про український визвольних рух, матеріали з архівів КҐБ та інші тематичні колекції, присвячені історії ХХ століття. Зараз на сайті вже більше 25 тисяч оцифрованих архівних документів, доступних для завантаження.
  • Український культурний фонд— державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України. Підтримка проектів Українським культурним фондом здійснюється на конкурсних засадах.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.