Директор Інституту української мови Павло Гриценко про латинський алфавіт в Україні: «руйнувати традицію не можна»

Українська писемність заснована на кирилиці багато століть, і зміна її формату на латиницю є руйнуванням традиції. Теоретичний перехід України на латиницю можна назвати нонсенсом. Про це напередодні сказав директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко заявив в ефірі телеканалу  Україна 24.

“Кирилиця в Україні існує принаймні спорадично, тобто частково, з IX століття, а з Х століття почалося масове поширення кириличної книги – а це те, через що утвердилася наша держава. Тому що через кириличну книгу київський князь посилав своїх губернаторів (тепер так кажуть, а тоді говорили – посадники) в різні міста“, – розповів учений.

На питання про те, чому в Україні немає сенсу застосовувати обидва формати писемності, як, наприклад, в Сербії, Гриценко відповів, що це буде нонсенс. За його словами, така паралельність згубно позначиться на традиціях України.

“Це нонсенс. У нас є прекрасна традиція кирилична, у нас є створена величезна інформаційна база на кириличній основі. Київ був настільки матір’ю містам (князівствам) Руським, що він посилав туди книги і грамотність. Тепер ми хочемо це все ліквідувати? І жодної паралельності, будь-яка паралельність руйнує – руйнувати традицію не можна”, – сказав Гриценко.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.