Дві Багряні під однією обкладинкою

29 квітня в камерній залі Столичної бібліотеки м.Софія (Болгарія) відбулася презентація книги «Двете Багряни във Вечната и Святата» («Дві Багряні у «Вічна і свята»). Це двомовне видання вибраних поезій відомої болгарської поетеси Елисавети Багряної, які переклала українською мовою Анна Багряна.

Книга вийшла у світ за сприяння Слов’янської літературно-мистецької академії (м.Варна, Болгарія) та її директорки, поетеси Елки Няголової.

Елисавета Багряна (справжнє прізвище – Белчева, роки життя – 1893-1991) – одна з найвидатніших болгарських поетес ХХ століття. Народилася в Софії, завершила факультет слов’янської філології Софійського університету ім.Св.Климента Охридського, вчителювала в гімназіях міст Враца та Кюстенділ. 1915 року в журналі «Съвременна мисъл» були опубліковані її перші вірші – «Вечірня пісня» і «Чому», після чого поетеса активно долучилася до літературного життя Болгарії. Багато років працювала керівником відділу поезії в часописі «Септемрі», перекладала з сербської та російської мов, а також писала твори для дітей.

«Вічна і свята» (1927) – перша поетична збірка Елисавети Багряної, що принесла їй велику літературну славу і остаточно утвердила її ім’я не лише в болгарській, а й у світовій поезії.
Твори Елисавети Багряної багато разів перевидавалися в Болгарії, а також були перекладені тридцятьма мовами світу. 1969 року поетеса здобула золоту медаль від Міжнародної асоціації поетів в м.Рим (Італія).

В Україні публікувалися лише окремі її поезії в перекладі Павла Тичини, Наталі Забіли та Дмитра Білоуса.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Двете Багряни във Вечната и Святата» — перша збірка вибраних поезій Елисавети Багряної, видана українською мовою. На презентації виступили відомі болгарські поети та перекладачі Найден Вилчев, Петр Карангов, Димитр Христов, онучка Елисавети Багряної, поетеса Елисавета Шапкарева. Спеціальним гостем вечора стала молода українська співачка з Варни Ольга Василенко. На вечорі були присутні представники Посольства України в Болгарії та громади українців Болгарії.

Дата проведення презентації була обрана невипадково, адже саме в цей день, 29 квітня народилася Елисавета Багряна.

Книгу «Дві Багряні» буде передано в бібліотеки України та Болгарії, а також розповсюджено серед поціновувачів справжньої поезії.