Друковані ЗМІ з 16 січня 2022 року мають видавати державною мовою

З 16 січня 2022 року набуває чинності стаття 25 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка регламентує використання державної мови у сфері друкованих засобів масової інформації.

Як передає ukrinform.ua, про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Фейсбуці.

“Друковані засоби масової інформації в Україні видаються державною мовою. Відповідно до закону, друковані засоби масової інформації можуть видаватися іншими, ніж державна, мовами за умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видається тираж цього видання державною мовою. Усі мовні версії повинні видаватися під однаковою назвою, відповідати одна одній за змістом, обсягом та способом друку, а їх випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день”, – написав Кремінь.

Він зазначив, що розповсюдження за передплатою друкованих ЗМІ, виданих мовами іншими, ніж державна, допускається за умови забезпечення їх засновниками (співзасновниками) можливості передплати в Україні такого самого видання державною мовою.

За його словами, у кожному місці розповсюдження друкованих засобів масової інформації друковані ЗМІ державною мовою мають становити не менше 50% назв друкованих засобів масової інформації, що розповсюджуються в цьому місці. У місці розповсюдження друкованого ЗМІ, виданого іншою, ніж державна, мовою, розповсюджується такий засіб масової інформації державною мовою.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Зокрема, вимоги частин першої, другої та абзацу другого частини четвертої цієї статті не поширюються на друковані ЗМІ, що видаються винятково кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів України, англійською мовою, іншою офіційною мовою Європейського Союзу, незалежно від того, чи містять вони тексти державною мовою, та на наукові видання, мова яких визначається статтею 22 цього закону. Обов’язковий примірник документів, передбачений частиною третьою цієї статті, у такому разі виготовляється, публікується і доставляється відповідною мовою.

“В рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії ми звернулися з листами до засновників усіх медіа, що за даними Книжкової палати виходили російською мовою, та окремо до керівників найбільших видань щодо необхідності неухильного дотримання вимог закону – забезпечення прав громадян України на отримання інформації державною мовою”, – написав Кремінь.

Він додав, що видань, які у 2021 році виходили недержавною мовою, було чимало: 217 газет та 107 найменувань журналів.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

14 липня 2021 року Велика палата Конституційного Суду України визнала конституційним цей мовний закон. З 16 липня 2021 року набули чинності частини друга-шоста, восьма статті 23 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, якою унормовано застосування державної мови у сфері культури.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.