До ТОП-50 найвпливовіших жінок світу за версією Forbes увійшли дві письменниці

Американський Forbes опублікував список 50 Over 50: EMEA 2022, в якому представлені 50 найвпливовіших жінок старше 50 років з Європи, Близького Сходу та Африки – це співзасновники та глави транскорпорацій, фармкомпаній, банків, ділові та політичні лідери, вчені глави всесвітньо відомих будинків моди. Видання зазначає, що ці «жінки у всьому світі доводять, що 50 років і старше — це нове золоте століття».

Про це повідомляє forbes.com.

У цей ТОП-50 потрапили два всесвітньо відомі автори — білоруська письменниця Світлана Алексієвич та британська письменниця нігерійського походження Бернардін Еварісто.

У 2015 році 73-річна письменниця та журналіст Світлана Алексієвич стала першим білоруським автором, який отримав Нобелівську премію з літератури «за її поліфонічні твори про страждання та труднощі нашого часу». Видання зазначає: «Її твори про радянське та пострадянське життя отримали високу оцінку за те, що вони зосереджені на особистості та глибинній людяності людей, які опинилися в критичній ситуації». Член Ради Спілки білоруських письменників, віце-президент Міжнародного ПЕН-клубу, голова Білоруського ПЕН-центру. 2020 року Світлана Алексієвич приєдналася до ради, яка виступає за мирну передачу влади на президентських виборах у Білорусі, а вже восени того ж року виїхала з Білорусі до Німеччини.

Відзначена нагородами 62-річна письменниця, поет, драматург, есеїст та активістка, Бернардін Еварісто отримала Букерівську премію у 2019 році за свій роман «Дівчина, жінка, інше». Вона стала першою чорношкірою жінкою та чорношкірим британцем, яка отримала престижну нагороду за 50-річну історію Букера. У 2020 році Еварісто стала першою чорношкірою письменницею, яка очолила чарт художньої літератури у м’якій обкладинці у Великій Британії. Вона не раз говорила про відсутність історій про літніх жінок у британській художній літературі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.