До номінацій Шевченківської премії додали літературознавство і мистецтвознавство

Президент України вніс зміни у документи, якими регулюється присудження Премії. Як повідомляє chytomo.com, про це йдеться в Указі «Питання Національної премії України імені Тараса Шевченка», якого Президент України Володимир Зеленський підписав 14 липня.

Так, до шести номінацій, якими нагороджували раніше, додали нову, а саме «літературознавство і мистецтвознавство». Відтак, щорічно може бути присуджено не більше семи Національних премій.

Крім того, змінили часові межі оприлюднення творів, які можна подавати на номінування. Премію присуджуватимуть творцям (авторам, виконавцям) творів, опублікованих протягом останніх п’яти років (але не пізніше як за пів року до їх висунення на здобуття Премії).

Також документом визначено кількість авторів колективних творів-претендентів на премію, а саме співавторів твору може бути не більше трьох осіб, виконавців твору — не більше п’яти. Не допускається включення до складу творчого колективу осіб, які не є творцями (авторами, виконавцями) твору.

Засідання Шевченківського комітету для прийняття рішення у першому турі конкурсу дозволили проводити дистанційно в режимі відеоконференції за наявності технічних засобів.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Президент доручив Кабінету Міністрів України:

  • опрацювати питання щодо збільшення розміру грошової частини Премії;
  • забезпечити у місячний строк врегулювання питань оплати праці авторитетних фахівців, експертів, які залучаються Шевченківським комітетом до рецензування творів, висунутих на здобуття Премії, а також відшкодування витрат на відрядження членів Комітету та визначених ним експертів.

Нагадаємо цього року розмір Премії зріс до 240 тисяч гривень.

Як відомо, лавреатів цьогорічної премії оголосили у березні. Вручення премії відбулось 20 травня – у день шістдесятої річниці її заснування. У номінації «Література» перемогу здобула Оксана Луцишина з романом «Іван і Феба» (Видавництво Старого Лева), а у номінації «Публіцистика, журналістика» переміг Станіслав Асєєв з книжкою есеїв «В ізоляції» (видавництво «Люта справа»).

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.