До друку готують збірки поетів «Витісненого покоління» Івана Семененка та Валентини Отрощенко

Збірки поета і поетеси з «Витісненого покоління» вийдуть у видавництві «Люта справа». Про це у коментарі chytomo.com розповів директор видавництва Андрій Гончарук.

Видавець повідомив, що до друку готують збірки віршів Івана Семененка та Валентини Отрощенко. 9 липня з ними зустрілись Андрій Гончарук та представники ініціативної групи дослідників творчості поетів «Витісненого покоління».

«Ці автори заслуговують на окремі збірки. Наше видавництво згодне і зацікавлене реалізувати ініціативу, яку почав Богдан-Олег Горобчук. Яким чином це зробимо, оголосимо пізніше, наразі вели переговори про практичність та виконання», − заявив Андрій Гончарук.

До ініціативної групи дослідників творчості Витісненого покоління входять Анна ЮтченкоОлег Богун, Богдан-Олег Горобчук, який у коментарі Читомо розповів, що про можливість видання таких збірок відкрито повідомив на своїй фейсбук-сторінці, де він звернувся до видавців.

«Саме Андрій Гончарук написав першим. І ми одразу погодили, що він цей проєкт реалізує, бо справедливо, що це робить видавництво, яке захотіло це зробити першим. Звісно, ще має бути договір і його затвердять автори, але процес уже пішов», − пригадав дослідник.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Також відомо, що інші поети з «Витісненого покоління» готові видавати збірки.

«Вони самі нам сказали, що мають достатньо матеріалів для книжкових публікацій, навіть більш ніж достатньо. Думаю, йдеться не про одну, а про велику кількість поетичних збірок. І вони можуть друкуватися у різних видавництвах, якщо так захочуть автори», − зазначив Богдан-Олег Горобчук.

На його думку, значним стимулом видавати книжки і проводити презентації буде інтерес читачів «до цього національного спадку, який нам іще потрібно навчитися по-справжньому цінувати».

«Витіснене покоління» – генерація поетів та поеток в українській літературі, найбільша активність яких припадає на сімдесяті роки XX століття: Тарас Мельничук, Василь Голобородько, Микола Воробйов, Віктор Кордун, Михайло Григорів, Василь Рубан, Григорій Чубай, Олег Лишега, Станіслав Вишенський, Надія Кир’ян, Валентина Отрощенко, Михайло Саченко, Валерій Ілля, Іван Семененко. Через вимушене стишення цих авторів із боку тодішньої влади, більшість цих поетів та поеток залишились у підпіллі або зовсім замовчали.

Іван Семененко (1936) − поет, навчався у Київському педагогічному інституті іноземних мов, автор збірок «Нерозривне сонце» та «Вірші для дітей». Входив до Київської школи поезії, − групи поетів, яку заснували у 1969 році. Більшість з членів угруповування на той момент були студентами філософського чи філологічного факультетів Київського університету.

Валентина Отрощенко (1948) − поетеса, навчалась у Київському університеті. Була наближеною до Київської школи поезії. Працювала редакторкою літературно-мистецького та науково-популярного журналу Спілки письменників України «Основа». Дружина поета і есеїста Валерія Іллі (1939-2005).

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.