До дня першої публікації «Кобзаря» ожила балада Тараса Шевченка «Причинна»

26 квітня, до дня першого видання «Кобзаря», анімаційний фільм «Причинна» виклали у мережу для безкоштовного перегляду. Стрічка створена за мотивами однойменної балади Тараса Шевченка.

Режисер фільму Андрій Щербак ще зі студентських років відчував творчий зв‘язок із «Причинною». Його вабили таємнича атмосфера української ночі, народна міфологія, русалки на фоні Дніпра… Він навіть хотів зобразити це у своїй дипломній роботі, але викладачі відмовляли: тема важка.

Андрій розповідає: ««Причинна» не давала про себе забути. Ішов час, я переїхав до Львова, знайшов роботу в Києві. У якийсь момент, приблизно 2011 року, думки про те, що не було реалізовано, переросли в «інсайти». На роботу я ходив пішки, і під час цих довгих прогулянок перед очима почали з‘являтися кадри: то сплячий козак на фоні червоних маків, то степ, яким крокують коні. Тоді я багато малював і загорівся ідеєю створення анімаційного фільму у техніці живопису».

Що з цього вийшло – дивіться абсолютно безкоштовно з будь-якої точки планети на новій сінематеці кінокомпанії «МАГІКА-ФІЛЬМ» – FilmClub. До речі, на платформі окрім «Причинної» можна переглянути й інші фільми студії.

Дивіться стрічку «Причинна» за посиланням – https://filmclub.magikafilm.com.ua/film/prichinna#prichinna

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

«Причинна» — дебютний анімаційний фільм режисера, автора сценарію та художника Андрія Щербака за мотивами однойменної поетичної балади Тараса Шевченка. Продюсери Геннадій Кофман та Ольга Безхмельниціна. Фільм створено кінокомпанією «МАГІКА-ФІЛЬМ» за підтримки ДержКіно України. Прем’єра стрічки відбулась у 2017 році на Одеському міжнародному кінофестивалі.

Серед нагород фільму: Премія ім. Лесі Українки Кабінету Міністрів України за кращий твір для дітей та юнацтва; «Золота Дзиґа» Української кіноакадемії за кращий анімаційний фільм, 2018; спеціальний приз журі Міжнародного кінофестивалю «КРОК» 2017; гран-прі фестивалю  «Відкрита ніч. Дубль – 21».

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.