До Дня пам’яті жертв Голокосту оприлюднили кадри з митрополитом Климентієм Шептицьким

До  Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту ініціатива “Архіви Діаспори” на своєму YouTube-каналі опублікувала унікальні кадри кінохроніки з митрополитом Климентієм Шептицьким. Відео знайшли в Маямі (штат Флорида, США) у приватній колекції.

Про це Локальній історії повідомив кінопродюсер, дослідник фото- і кіноархівів української діаспори в Америці  Олександр Дебич.

Відео виклали до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, адже родина Шептицьких врятувала від кількох сотень до кількох тисяч євреїв під час Другої світової війни.

Кадри є частиною фільму піонера галицької кінематографії Юліана Дороша “Останній салют командирові” 1938 року про похорон генерала УГА Мирона Тарнавського у Львові.

Фільм був у приватній колекції відомого у діаспорі режисера Ярослава Кулинича. Матеріали для публікації надав його син Любомир.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У 2021 році, фільм “Останній салют командирові” та уривок фільму “Гуцульщина” Юліана Дороша урочисто передали родині режисера у Львові.

Климентій Шептицький – український релігійний діяч і архімандрит монахів Студійського уставу, брат митрополита Андрея Шептицького. Був послом до Галицького сейму та Віденського парламенту, заступником голови Господарського Товариства.

За різними даними, Шептицькі врятували від кількох сотень до кількох тисяч євреїв – їх переховували в монастирях та церквах, а потім переправляли закордон.

Після смерті митрополита Андрея Шептицького неофіційним керівником УГКЦ у Львові був Климентій. Тоді нацистську окупацію змінила радянська, а греко-католицьких єпископів заарештовували і примушували перейти у православ’я.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.