До дня народження Миколайчука UA: КУЛЬТУРА покаже «Вавилон ХХ»

У неділю, 14 червня, до дня народження українського актора й режисера Івана Миколайчука суспільний телеканал UA: КУЛЬТУРА покаже документальну стрічку-посвяту та режисерську роботу Івана Миколайчука — фільм «Вавилон ХХ». Про це повідомляє corp.suspilne.media.

Цього дня глядачі матимуть нагоду пригадати найкраще з доробку Івана Миколайчука й переглянути одну з його найкращих режисерських та акторських робіт.

Іван Миколайчук — знакова постать в українському кінематографі, майстер поетичного кіно. Найвідомішими акторськими роботами стали ролі у фільмах «Тіні забутих предків», «Камінний хрест», «Сон», «Білий птах з чорною ознакою», «Вавилон ХХ» і «Пропала грамота». Крім того, Миколайчук писав сценарії та знімав власні стрічки, а до фільму «Вавилон ХХ» навіть сам написав музику.

О 17:50 дивіться фільм кіностудії Довженка «Іван Миколайчук. Посвята». У ньому — добірка найкращих кінострічок за участі геніального актора та його власні режисерські роботи. Про Івана Миколайчука в стрічці розповідають відомі режисери Сергій Параджанов, Юрій Іллєнко й Роман Балаян, спогадами про співпрацю діляться актори Богдан Ступка та Любов Поліщук. І звісно ж, про свого талановитого чоловіка говорить дружина Марічка Миколайчук.

Одразу після цього о 19:15 дивіться художній фільм «Вавилон ХХ», режисером і співавтором сценарію якого став Іван Миколайчук, а ще зіграв головну роль у ньому — філософа Фабіана. Це поетична притча про українське село початку ХХ століття із символічною назвою Вавилон, де вирують революційні події. Новостворена комуна й надії на світле майбутнє межують із господарствами куркулів і сподіванням на заможне життя. Поміж ними трунар та філософ Фабіан зі своїм приятелем цапом намагається осягнути сенс життя і подій навколо. У фільмі вміло поєднано народний гумор, ліричні відступи й драматичні події української історії.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Стрічка має блискучий акторський склад: Любов Поліщук, Лесь Сердюк, Борислав Брондуков, Таїсія Литвиненко та Анатолій Хостікоєв. 1979 року «Вавилон ХХ» узяв головний приз кінофестивалю «Молодість».