До 90-річчя від дня народження Івана Дзюби відкрилася виставка «Золота нитка перетину»

26 липня 2021 року літературознавцю, письменнику, громадському і політичному діячу Івану Дзюбі виповнюється 90 років. Тож ювілейна виставка «Золота нитка перетину» в Національному музеї літератури України представляє активного учасника Руху опору 1960-1990-х років Івана Дзюбу як науковця, творчість і діяльність якого була спрямована на розбудову української держави та культури. Про це повідомляє museumlit.org.ua.

Назву виставці дала нова книжка літературознавця «Золота нитка: нариси про (не)знаних» (К., Дух і Літера, 2021), до якої увійшли статті різних років про Лесю Українку, Ольгу Кобилянську, письменників розстріляного відродження. Цей зв’язок поколінь митців, відповідальних за долю літератури, Ольга Кобилянська назвала «золотою ниткою» української культури. Творчість Івана Дзюби також в цьому ряду.

Представлено матеріали з музейної колекції – рукописи, світлини, праці Івана Дзюби та дослідження про його творчість М.Жулинського, М.Павлишина, Л.Тарнашинської, Є.Сверстюка, Р.Корогодського, Л.Костенко.

Центральне місце займає політичний памфлет Івана Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація?», який став програмним документом національно-визвольного руху 1960-1980-х років. Серед рідкісних експонатів самвидав трактату, добірка закордонних видань 1960-1970-х років із публікаціями виступів: до 25-х роковин розстрілів у Бабиному Яру («Сучасність», Мюнхен, 1967), захисту у справі політв’язня Валентина Мороза («Український вісник», Париж, 1971) та ін., а також книга Івана Кошелівця із Мюнхена, який ще в 60-х роках виділяв Івана Дзюбу як «постать століття».

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.