До 150-річчя Стефаника: біля рідної хати письменника виконають виставу за його творами

Як повідомляє видання “Дзеркало тижня”, на батьківщину легендарного українського новеліста завітає Івано-Франківський Національний драматичний театр. Драма “Вона-Земля” заснована на творах письменника, просякнутих гіркотою та трагізмом Першої світової війни — “Діточа пригода” , “Марія”, “Сини”, “Вона-Земля”.

“Я писав тому, щоб струни душі нашого селянина так кріпко настроїти і натягнути, щоби з того вийшла велика музика Бетховена”, — Василь Стефаник.

Режисер спектаклю — Ростислав Держипільський. “Вона-Земля” увійшла до низки його авторських проєктів, за які у 2019 році митець отримав Шевченківську премію. Головні ролі у спектаклі виконали львівські актори Олег Цьона та Наталія Половинка.

Цього разу виставу вперше виконають в садибі письменника у Русові Снятинського району Івано-Франківської області, де зараз функціонує літературно-меморіальний музей Василя Стефаника. Попередньо там обладнають сценічний простір та місця для глядачів.

Що відомо

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

14 травня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного українського письменника, майстра соціально-психологічної прози, новеліста, Василя Семеновича Стефаника.

До цієї дати підготували низку культурни заходів: театральні перформанси, показ фільмів та дискусії.

Так, 15 травня о 18.00 у Довженко-Центрі покажуть фільму Леоніда Осики “Камінний хрест” (1968), а 14 травня о 20.00 в Маріїнському парку у літньому театрі “Мушля” відбудеться театральний перформанс “Найліпше з мойого серця” на основі новел та листів Василя Стефаника.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.