До 140-річчя відомого драматурга Івана Кочерги в Житомирі відкрили тематичну виставку

140-річний ювілей Івана Кочерги зібрав інтелігенцію в стінах Житомирського обласного літературного музею. Про це повідомляє golos.com.ua.

У день народження митця в Житомирському обласному літературному музеї відкрилася тематична виставка. Житомиряни недаремно згадують видатного драматурга, адже в нашому місті він прожив більш як два десятиліття. Тут з-під його пера вийшли найкращі п’єси: «Фея гіркого мигдалю», «Свіччине весілля», «Алмазне жорно» (остання дія в творі відбувається на Житомирському майдані). Нині Житомирський український муздрамтеатр носить ім’я Івана Кочерги, на будинку, де він працював у газеті «Радянська Волинь», встановлено пам’ятну дошку, одна з вулиць названа його іменем.

Особливо цікаві для відвідувачів матеріали з фондів музею: ескізи художника Івана Шевченка до вистави «Алмазне жорно», афіша до спектаклю «Коли сурми заграють» Полтавського міського театру, а також речі з приватної колекції письменника Анатолія Журавського, які надала його дружина Людмила. Це, зокрема, оригінал фотографії драматурга з режисером Гнатом Юрою, автограф Олеся Гончара.

Відкриття виставки розпочалося з екскурсії новою експозицією, яку провела провідна наукова співробітниця Надія Маслова. Журналіст Сергій Бовкун, організатор постійних зібрань у музеї поціновувачів історії Житомира, цього разу показав гостям знайдені ним кінохроніки з Центрального державного кінофотофоноархіву. Це київська хроніка 1945-го, де відзнятий ювілей Грибоєдова. Тоді Кочерзі було 64 роки і він потрапив у кадр, де показано зал та сцени з творів Грибоєдова. Це єдина кіноплівка з Іваном Антоновичем. Сергій Бовкун вирізав кадри з Кочергою, уповільнив їх, збільшив тривалість відео до тридцяти секунд. Воно нині перебуває у колекції літературного музею.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.