До 130-річчя автора «Війни з саламандрами» Карела Чапека, якого Гітлер оголосив особистим ворогом

9 січня відзначалось 130-річчя від дня народження видатного чеського письменника Карела Чапека. novostiliteratury.ru пропонують згадати кілька цікавих фактів з життя автора.

Біографія Карела Чапека була дуже непростою – вже будучи знаменитим і затребуваним, письменник був змушений емігрувати, адже в 1930-х роках в Чехії дотримуватися антифашистських переконань було вельми небезпечно.

Кращим твором Карела Чапека вважається роман «Війна з саламандрами» – антифашистська антиутопія, яку він написав у 1936 році. До речі, впізнавши у Верховному Саламандра себе, Адольф Гітлер оголосив чеського автора своїм особистим ворогом. Познайомимо читачів з кількома цікавими фактами про Чапека і його літературні твори.

Чи знаєте ви, наприклад, що термін «робот» в ужиток був введений саме Карелом Чапеком, а зовсім не Айзеком Азімовим, котрий сформулював три закони робототехніки? Правда, спочатку Чапек називав людиноподібні механізми «Лабор», відштовхуючись від латинського слова «labor» – «робота», однак пізніше, за порадою брата Йозефа, перейменував їх в роботів, використавши чеське слово «robota» – воно означало не просто роботу, а каторгу або важку працю.

Відзначимо також, що роботи в п’єсі «R.U.R.» були винайдені, взагалі-то, раптово, і не з набору деталей, а з протоплазми (згадується «Термінатор»?). Власне, роботи Чапека відрізнялися від людей лише відсутністю почуттів і готовністю здійснювати будь-яку роботу за підтримку їхнього життя. Однак люди дуже активно експлуатували роботів, тому ті підняли повстання проти людей.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

До слова, в пам’ять про Чапека та його книги в популярному анімаційному серіалі «Футурама» заселена роботами-людиноненависниками планета, на якій в серії «Страх планети роботів» Бендер виголосив знамениту фразу «Вбити всіх чоловіків! Слава роботам! », названа Чапек-9 …