До 100-річчя Георгія Нарбута презентували реконструкцію знищеного 1933 року “Нарбутівського Збірника”

У Києві в Національному заповіднику “Софія Київська” 15 жовтня відбулася презентація книги-реконструкції знищеного 1933 року “Нарбутівського Збірника” – монографії про знакового українського художника-графіка, ілюстратора та автора перших українських державних знаків Георгія Нарбута. Про це повідомляє tyzhden.ua з посиланням на сторінку на Facebook видавництва “Родовід”.

Вихід книги приурочений до 100-річчя з дня смерті мистця.

“Історія «Нарбутівського Збірника» драматична. Задумали мистецьку монографію ще за життя мистця. 1920-го у віці тридцяти чотирьох років Георгій Нарбут несподівано помер. Після його посмерних виставок 1922 року в Петербурзі та 1926-го в Києві було створено комітет з підготовки Збірника, замовили статті найвідомішим мистецтвознавцям. Довго готували, але через безгрошів’я та драму комуністичної цензури “Нарбутівський Збірник” надрукували лише 1933 року. І одразу в друкарні знищили весь наклад. Головна причина — на той час були репресовані майже всі автори, а дехто й розстріляний”, – йдеться в описі книги.

Як зазначається, з ініціативи д-ра Сергія Білоконя видавництву “Родовід” вдалося відтворити “Нарбутівський Збірник”, доповнивши його кількома текстами — спогадами друзів і колег, у тому числі Василя Кричевського і Миколи Зерова, автобіографічними уривками, статтями мистецтвознавців середини ХХ століття, листами, а також вступною статтею Сергія Білоконя. Видання містить понад 300 ілюстрацій. Серед авторів — Федір Ернст, Стефан Таранушенко, Еріх Голлербах, Володимир Січинський та інші.

Загальна редакція Анастасії Білоусової та Богдана Завітія. Дизайн Саші Биченка та Numo Team.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Видавці підкреслюють, що кожна з 500 копій книги матиме унікальну обкладинку, згенеровану за допомогою алгоритму з різних творів Нарбута, фрагментів, фото та тексту.

“Кожен екземпляр матиме свій варіант обкладинки, адже оригінальне видання не збереглося у повному вигляді, тож і відновлена книжка теж не матиме єдиного вигляду”, – пояснюють в “Родоводі”.

Видання “Нарбутівського Збірника” підтримане Українським культурним фондом. Весь наклад буде розповсюджено серед бібліотек, музеїв, інших культурних установ, а також дослідників мистецтва, професіоналів у сфері дизайну, мистецтва і дотичних дисциплін.

Передплата на другий наклад видання триває до 1 грудня.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.