Для книгарень, де будуть продаватися лише українські книжки, готують пільги

На підтримку української книжки підготували законопроєкт.

Про це на брифінгу у вівторок сказав голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, повідомляє Gazeta.ua.

До написання законопроєкту долучилися депутати від “Слуги народу”, “Європейської солідарності”, “Батьківщина”, “Голосу”, груп “Партія “За майбутнє” і “Довіра”. Тобто всі фракції та групи, крім прокремлівської ОПЗЖ.

Зараз в Україні є 200 книгарень. “Це надто мало. Наші українські книговидавці могли б друкувати більше книжок. Але в такій мережі вони не можуть їх реалізовувати”, – сказав депутат.

Законопроєкт передбачає часткову компенсацію оренди для книгарень, які пропонуватимуть покупцям суто українську книжку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“У разі ухвалення законопроєкту кількість книгарень в Україні може зрости поетапно – до тисячі”, – заявив нардеп.

Також законопроєкт передбачає запровадження сертифікатів, за якими громадяни зможуть отримувати книжки. За них можна буде придбати й електронні книжки. Планують субсидію для оренди книгарень.

Схожа програма успішно діє в сусідній Польщі.

“Українська книжка потребує підтримки. Сподіваюся, парламент підтримає законопроєкт, який може збільшити кількість українських видань, наповнення бібліотек.

Знаю, що в цьому й попередніх парламентах до питань культури часто ставилися за залишковим принципом. Треба розуміти, що підтримка української книжки – це питання оборони України. Війна, що триває зараз, це війна за ідентичність”, – сказав на брифінгу нардеп Володимир В’ятрович.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.