Дякуємо, Польще! / Dziękujemy, Polsko! — гасло українського стенду на Книжковому ярмарку у Варшаві

З 26 по 29 травня триватиме Книжковий ярмарок у Варшаві (Pałac Kultury i Nauki (PKiN), plac Defilad 1). Це книжкова подія в серці польської столиці, де, крім продажу видавничих новинок, відбуватимуться зустрічі з авторами, перекладачами та ілюстраторами, а також дискусії, майстер-класи і виставки. Вхід на ярмарок безплатний.

На основній локації фестивалю працюватиме український стенд зі слоганом “Дякуємо, Польще!” / Dziękujemy, Polsko!”, яким Україна висловлює вдячність дружній Польщі за справжню допомогу і підтримку не лише після початку повномасштабної агресії зі сторони Росії, але й за послідовну підтримку протягом усіх років української незалежності від 1991 року. Тоді саме Польща першою визнала незалежну Україну та підтримувала наш євроінтеграційний курс. Сьогодні ми дякуємо за те, що в Польщі прихистили та підтримали мільйони переселенців з України; дякуємо за програми підтримки українських видавців, видання книжок українською мовою; дякуємо за заснування програм стипендій і резиденцій для українських авторів; дякуємо за організацію численних культурних подій, на яких збирали кошти на воєнні та гуманітарні потреби України; дякуємо за запровадження окремих класів у школах та курсів в університетах з українською мовою викладання. Для нас дуже важливо знати, що ми об’єднані в наших цінностях і боремося за спільне європейське майбутнє.

На українському стенді (№143, зал Trojka) будуть представлені книжки, які розповідають про сучасну українську культуру. Відвідувачі зможуть придбати видання українських видавництв та інституцій, які зголосилися взяти участь у ярмарку. Це видавництва “Апріорі”, “Видавництво”, “Моторний Равлик”, “Фабула”, “Видавництво 21”, “Білка”, “Навчальна книга – Богдан”, “Видавництво Старого Лева”, Видавничий Дім “НАУТІЛУС”, “Чорні вівці”, “Наш Формат”, “Ранок”, “Сафран”, “Час майстрів”, “Школа”, LAURUS, Letit.me, Meridian Czernowitz, Vivat, Yakaboo, ДІПА, а також Інститут національної пам’яті, Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, Національний центр Олександра Довженка (Довженко-Центр).

У межах програми ярмарку виступатимуть українські письменниці Оксана Забужко (26 травня), Вікторія Амеліна (27 травня), Тамара Горіха-Зерня (26 травня), Любов Якимчук (28 травня), Катерина Калитко (29 травня), а також діячки української культури:  директорка Українського інституту книги Олександра Коваль (27 травня) та перекладачка, редакторка, співзасновниця Kyiv Comic Con Марія Шагурі (26 травня). Зокрема, відбудуться дві професійні дискусії про український книжковий ринок і можливості його підтримки і розвитку. Повна програма українських заходів на ярмарку — за посиланням.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Під час роботи українського стенда відбуватиметься збір коштів на проєкт “Книжки без кордонів”, який Український інститут книги реалізує під патронатом першої леді України Олени Зеленської, за підтримки МКІП та МЗС. У Польщі цей проєкт реалізується під патронатом першої леді Польщі Агати Корнгаузер-Дуди спільно з Польським інститутом книги та іншими партнерами.

На стенді також буде здійснюватися збір коштів на підтримку України.

Повна програма Книжкового ярмарку у Варшаві доступна за посиланням.

Більше інформації про роботу ярмарку для відвідувачів — за посиланням.

 

Організатори: Ministry of Culture and Information Policy of Ukraine, Український інститут книги, Посольство України у Польській Республіці,

За участі: Український інститутУкраїнський ПЕНМіжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал»Міжнародний фестиваль «BookForum»

book-institute.org.ua