Держкомтелерадіо заборонив книгу Стоуна «Інтерв’ю с Путіним». Мінкультури обіцяє підтримати це рішення

Регулятор також розгляне можливість введення санкцій проти «Альпіна Паблішер».

Державний комітет телебачення та радіомовлення України вніс до переліку книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини книгу відомого своєю проросійською позицією режисера Олівера Стоуна «Інтерв’ю с Путіним» (видавництво «Альпіна Паблішер»). Про це повідомляє detector.media

Книгу внесли до цього переліку на запит блогера та письменника Валерія Ананьєва, який підготувала юридична компанія «Міллер».

«У Міністерстві культури також обіцяли підтримати нашу ініціативу. Наступний крок – заборона на будь-яку діяльність в Україні самому видавництву “Альпіна”», – додав пан Ананьєв.

Компанія «Міллер» розіслала низку запитів, завдяки чому досягла «початку впровадження санкцій для видавництва “Альпіна Паблішер”, що має зв’язок з російською групою компаній “Альпіна”».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Загалом у санкійному переліку Держкомтелерадіо – 219 книг, більшість з яких видані в РФ.

Як писав ДМ, «112 Україна» планував 16 липня 2019 року показати документальний фільм «Нерозказана історія України» Олівера Стоуна та Ігоря Лопатьонка за участі Віктора Медведчука і Володимира Путіна. У стрічці Олівер Стоун, відомий своєю проросійською позицією (документальні фільми «Україна у вогні», «Путін»), розповідає нібито історію України з 2003 року, називаючи війну з Росією громадянською війною, а Медведчука — «лідером опозиції». Фільм базується на розповіді Віктора Медведчука та його дружини, телеведучої Оксани Марченко, й доповнюється міркуваннями президента РФ Володимира Путіна. На думку опитаних «Детектором медіа» експертів, фільм є пропагандистським.

Прем’єра стрічки відбулася 4 липня на італійському кінофестивалі в Таорміні, де були присутні Медведчук із дружиною. Канал «112 Україна» активно піарив цю подію у своєму ефірі, неодноразово повідомляючи про те, що фільм нібито виборов грані-прі фестивалю, хоча це не так — гран-прі дістався іншій стрічці, а «Нерозказану історію України» взагалі показували на фестивалі поза конкурсом.

14 липня «112 Україна» повідомив, що документальна стрічка «Нерозказана історія України» не буде показана в етері каналу за рекомендацією міжнародної редакційної ради каналу. Натомість 19 липня його показав російський державний телеканал «Россия 1».

Нагадаємо, у 2019 році Державний комітет телебачення і радіомовлення дав 4097 дозволів на ввезення друкованої продукції з Росії та 2256 відмов. Більшість відмов стосувалася подачі неповного пакету документів заявниками, а в 151 випадку — стосувалася антиукраїнського змісту. У комітеті кажуть, що не дали ввезти в Україну майже мільйон примірників антиукраїнських видань і наклали 876 тисяч гривень штрафів.