Держкомтелерадіо припинив розповсюдження інтернет-магазинами майже 700 найменувань російських книг

Державний комітет телебачення і радіомовлення продовжує здійснювати моніторинг вітчизняного ринку видавничої продукції.

За результатом моніторингу веб-сегменту сфери розповсюдження видавничої продукції у квітні 2024 року Держкомтелерадіо встановив факти незаконного розміщення на маркетплейсі Prom.ua та на створених на платформі Prom.ua вебсайтах 17 українськими інтернет-магазинами комерційних пропозицій щодо продажу майже 700 найменувань книжкових видань, виготовлених та/або випущених у світ державою-агресором та республікою білорусь.

410 найменувань книг мали походження з росії, а 276 – з республіки білорусь. Серед інтернет-магазинів, які намагалися поширювати цю видавничу продукцію, були: «Книжкова майстерня», «Best_books», «СТРОДО», «Майстерня Розуму», «Лавка Бабуин», «Your book», «Apshop», «Книголюб», «BookSide», «Нова Книга», «Ерудит», «Букитория», «EzoteriKiev», «Православні книги – поштою», «Центр православної книги», «HighBook» та «BestBooks»,

Завдяки співпраці з адміністрацією маркетплейсу Prom.ua знайдені Держкомтелерадіо товарні пропозиції видалили з інформаційних ресурсів, а суб’єктам електронної комерції надіслали попередження щодо неприпустимості провадження діяльності у видавничій справі з порушенням вимог законодавства України.

Також адміністрація маркетплейсу внесла зміни у правила розміщення інформації на Prom.ua. Відтепер перелік заборонених до публікації товарів доповнили видавничою продукцією походженням з російської федерації, республіки білорусь та тимчасово окупованої території України, як це передбачено статтею 281 Закону України «Про видавничу справу».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Крім того, Держкомтелерадіо вжив заходи для припинення протиправної діяльності щодо реалізації видавничої продукції держави-агресора чотирма стаціонарними книгарнями – «Ера Водолія», «Країна казок», «Відьмин Котел» у м. Києві та «Буквиця» в м. Миколаєві.

Також Держкомтелерадіо постійно здійснює моніторинг видавничої сфери держави-агресора, щоб вчасно виявити видання російської пропаганди та не допустити їх розповсюдження в Україні.

Тільки в квітні до Переліку книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, було внесено 6 російських пропагандистських видань антиукраїнського змісту. Загалом Перелік містить 427 назв видань, які є російською інформаційною зброєю, спрямованої проти Української держави.

Нагадаємо, що основне призначення переліку – зорієнтувати суб’єктів книгорозповсюдження, правоохоронні органи, юридичних та фізичних осіб на те, що факти розповсюдження цих видань можуть містити ознаки злочинів.

mcip.gov.ua