Держкомтелерадіо не дав дозвіл на ввезення п’яти книг, які містять пропаганду держави-агресора

Держкомтелерадіо відмовив українському імпортеру у видачі дозволу на ввезення з території Росії п’яти назв дитячих книг, у яких присутня пропаганда держави-агресора. Про це повідомляє comin.kmu.gov.ua.

 Відмову надано на підставі висновків експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України.

Зокрема, дитячі книжки російського видавництва «Издательский дом «Проф-Пресс» з нейтральними назвами «Высокие технологии: Из фантастики в реальность», «Современные професии», «Знаменитые животные», які імпортер мав намір розповсюджувати в України, проілюстровано зображеннями силовиків, військових та військової техніки держави-агресора.

Серед «365 сказок и стихов на каждый день» окремий вірш оспівує російську армію, яка всіх «захищає і рятує людство». У книзі «Удивительные факты» Л. Соколової окрема глава присвячена «великій імператриці» Єкатерині ІІ. Найбільшими її заслугами автор називає збільшення російської армії, розв’язання воєн, захоплення чужих територій. Ці складові, йдеться у дитячій книзі, зробили Росію «могущественнейшим государством в мире».

Експерти визнали, що названі вище видання містять пропаганду держави-агресора, а також її імперських геополітичних доктрин, а отже порушують статті 28, 281 Закону України «Про видавничу справу». Експертна рада ухвалила рішення віднести ці видання до такої видавничої продукції, що не дозволена до розповсюдження на території України.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Рішення експертної ради затверджено наказом Держкомтелерадіо. 

Загалом протягом 2021 року до Держкомтелерадіо від суб’єктів господарювання надійшло на розгляд 7196 заяв про надання дозволів на ввезення видавничої продукції з території держави-агресора. За результатами розгляду заяв видано 6442 дозволи на ввезення видавничої продукції та надано 754 відмови у видачі дозволів.

Зокрема, на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо у зв’язку з невідповідністю Критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України, надано 73 відмови у видачі дозволів на ввезення з території держави-агресора 367500 примірників пропагандистських видань. Ще 681 відмову надано внаслідок подання суб’єктами господарювання не в повному обсязі пакетів документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих документах недостовірних відомостей.

Крім того, на підставі заяв суб’єктів господарювання про анулювання дозволів Держкомтелерадіо наказом від 05.03.2021 № 115 анульовано 2226 дозволів на ввезення видавничої продукції з території держави-агресора.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.