Державний архів зарубіжної україніки поповнився документами про видатних українців Словаччини

Центральний державний архів зарубіжної україніки (ЦДАЗУ) за сприяння Посольства України в Словацькій Республіці отримав особистий архів видатних українців Словаччини Василя та Ольги Грицак.

Про це повідомляється на сторінці диппредставництва в Фейсбуці, передає ukrinform.ua.

«Йдеться про матеріали щодо «життя» українського слова, музики та літератури у столиці Словацької Республіки, починаючи з березня 1961 року, а також творчості видатного українського театрального діяча, актора, режисера та драматурга Юрія-Августина Шерегія», – зазначили в посольстві.

У дипустанові також висловили щиру подяку родині Грицак за подаровані матеріали.

Як зазначили в ЦДАЗУ, ім’я українського актора, режисера, драматурга та історика театру Юрія Шерегія (1907–1990) широко відоме на Закарпатті, в Чехії та Словаччині, де протікало його творче життя.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Він був засновником і організатором театру «Нова сцена» 1934 р. в Хусті. По закінченню 1943 р. режисерських курсіву Дрогобичі продовжив свій творчийшлях в українських та словацьких театрах Пряшева, Кошиць, Братислави та інших містах Словаччини», – розповіли в архіві.

Колектив ЦДАЗУ висловив щиру подяку дочці Юрія Шерегія Ользі Грицак за передані документи та посольству України в Словацькій Республіці за допомогу в переміщенні їх до ЦДАЗУ.

Фото: Veľvyslanectvо Ukrajiny v SR/Посольство України в Словацькій Республіці

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.