Депутата “Євросолідарності” виключили з фракції у Харківській облраді після виступу російською

“Європейська солідарність” виключила з фракції у Харківській обласній раді Олександра Дорошенка, який на сесії 4 березня відмовився говорити українською.

Як інформує suspilne.media, про це повідомили в осередку партії на офіційній сторінці у Facebook ввечері 4 березня.

“За підсумками зібрання у зв’язку з відсутністю аргументованих пояснень та розбіжністю ідеологічних засад між Дорошенком та партією було вирішено виключити депутата з фракції за порушення Закону про мову для застосування в подальшому процедури імперативного мандату”, — йдеться у дописі “ЄС”.

Дорошенко виступав на сесії під час розгляду питання про виконання програми соцекономрозвитку. Колеги закликали депутата виступати українською, але він відмовився.

Коментуючи ситуацію, Дорошенко зазначив, що виступав з трибуни вперше і “розхвилювався”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Розхвилювався, тому виступав російською мовою і не зміг донести свою думку українською, хоча до того, виступаючи з місця, завжди доносив свою позицію українською. Хочу вибачитися за це перед громадою, а також перед своїми колегами по партії “Європейська солідарність”. Моя реакція на зауваження колег мала бути іншою”, — написав депутат.

Він пояснив, що у побуті спілкується російською, але пообіцяв надалі публічно вживати виключно українську.

“Я розумію, що це жодним чином не виправдовує цей інцидент. Скоріше навпаки. Ми як депутати маємо демонструвати приклад вжитку та популяризації державної мови, насамперед у Харкові. Як депутат буду і далі працювати над розширенням українського простору на Слобожанщині”, — зазначив Дорошенко.

Що відомо

  • Згідно п. 2 ч. 1 статті 9 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” володіти державною мовою і застосовувати її під час роботи зобов’язані депутати місцевих рад і чиновники органів місцевого самоуправління. Кожен із депутатів складав присягу, в якій зобов’язувався виконувати закони України.
  • 16 січня набула чинності норма 30-ї статті Закону“Про забезпечення функціонування української мови як державної”, за якою українська обов’язкова до використання у сфері обслуговування.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі:

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.