«Депутат – слуга народу!»: культовій фразі Сталіна рівно 84 роки. Нині в неї друге життя

Рівно 84 роки тому, 11 грудня 1937 року, Йосип Сталін виголосив фразу, яка сьогодні відома кожному українцю. Про це пишуть  bykvu.com.

“Депутат має знати, що він слуга народу, його посланець у Верховну Раду (Верховный Совет – оригінал). І він повинен йти лінією, вказаною йому народом. Звернув з дороги – виборці мають право вимагати призначення нових виборів і депутата, який звернув з дороги, вони мають право “прокатати на вороних”. Це чудовий закон”, – сказав Сталін, виступаючи з промовою на передвиборчому мітингу одного з округів Москви.

Згодом лозунг  “Депутат – слуга народу” підхопила і розповсюдила радянська пропаганда, що доводять агітаційні плакати 50-х років.

Останній плакат у 1954 році намалював однофамілець нинішнього президента України художник Борис Зеленський.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Уже в 2015 році виходить прем’єра  серіалу “Слуга народу” з Володимиром Зеленським у головній ролі, на телеканалі  “1+1”.

У анонсі серіалу Володимир Зеленський практично використовує сталінський наратив “поставити до стінки“.

У 2018 році  Зеленський заявляє, що прийняв рішення брати участь у президентській гонці.

21 квітня 2019 року відбувся другий тур виборів Президента України, під час якого Президентом України було обрано актора Володимира Зеленського.

Згодом в українському політичному житті з’явилась партія “Слуга народу”, яка  юридично була переоформлена із політичної партії “Партія рішучих змін”. Офіційна реєстрація відбулась ще 2 грудня 2017 року.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.