Данилов: «В Україні ще багато антиукраїнських каналів, РНБО реагуватиме на них, коли отримає докази»

Санкції до телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK були впроваджені, коли спецслужби отримали відповідну інформацію про їхнє фінансування та інші документи, частина з яких є засекреченими.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Данилов заявив, що в Україні працює багато антиукраїнських телеканалів і РНБО буде вводити санкції щодо них після отримання відповідних документів. Про це він сказав під час брифінгу, пише «Інтерфакс-Україна».

«Таких каналів дуже багато. В залежності від того, коли у нас будуть відповідні документи, саме документи, а не емоції, буде відповідне реагування», – сказав Олександр Данилов.

Секретар РНБО пояснив, що санкції до телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK були впроваджені, коли спецслужби отримали відповідну інформацію про їхнє фінансування та інші документи. Частина цих документів є засекреченими.

«Відповідно до закону про санкції, є п’ять інституцій, які можуть робити подання в РНБО для прийняття цих санкцій. Це президент України, Верховна Рада, Кабінет міністрів, Служба безпеки України і Національний банк. Люди, які подають ці документи, повинні розуміти, про що мова. Єдине, що можу сказати, що частина цих документів є секретними, тому що мова йде про інформацію, яку ми отримуємо з держави, яке на сьогоднішній день здійснює агресивні плани по відношенню до нашої країни», – сказав він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Секретар РНБО зазначив, що частина санкцій була прийнята з урахуванням рішення Верховної Ради за 2018 рік, і подякував депутатам, які прийнялисвого часу це рішення. При цьому він підкреслив, що все, що відбувається «відбувається в рамках закону і в рамках чинної нашої Конституції» і зазначив, що «мова не йде про свободу слова – мова йде про інформаційний тероризм стосовно нашої країни».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

За законом санкції можна застосовувати до «іноземної держави, іноземної юридичної особи, юридичної особи, яка знаходиться під контролем іноземної юридичної особи чи фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, а також суб’єктів, які здійснюють терористичну діяльність».

«Українська правда» в телеграм-каналі повідомила, що опитала членів Ради національної безпеки і оборони: «переконують, що Закон дозволяє запроваджувати санкції проти громадян України. Їх можливо буде оскаржити, але це буде досить проблематична процедура».

З 19 членів ради 17 проголосували «за» санкції, один був відсутній, ще один утримався. Неназвані члени Ради повідомили, що утримався від голосування спікер парламенту Дмитро Разумков. Голова Верховної Ради підтвердив, що не голосував за введення санкцій. Він вважає, що відповідальних за співпрацю з РФ та фінансування тероризму мають карати згідно з законодавством. Натомість санкції, на його думку, запроваджують проти осіб, яких не можуть притягнути до відповідальності перед українським судом.

О 23 годині на телеканалах «групи Медведчука» анонсували спецефір, присвячений «закриттю каналів», під час цього ефіру ведуча Діана Панченко заявила, що павільйон, де відбувається зйомка, заблокували начебто на вимогу міністра Ткаченка.

Онлайн-ефір телеканалів не припиняється, водночас в ніч на 3 лютого провайдери один за одним почали відключати канали.

Власник медіахолдингу «Новини» Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури.

У заяві каналів групи «Медведчука», що з’явилась на сайті «112 Україна», рішення РНБО називають «решением об уничтожении трех оппозиционных телеканалов» та «политической расправой над неугодными СМИ». Канали, йдеться в заяві, «намерены бороться за свое право вещать для украинцев, доносить правду до граждан и быть в эфире». Однак автори заяви не уточнили, про які методи боротьби йдеться.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна підтримує свободу слова, а заборону телеканалів «112 України», NewsOne і ZIK назвав боротьбою в інформаційній війні за правду та європейські цінності.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов повідомив, що санкції проти телеканалів «групи Медведчука» — це послідовний крок влади в боротьбі з російською гібридною агресією. Він уточнив, що Верховна Рада та СБУ надали РНБО рекомендації щодо запровадження цих санкцій.

Міністерство культури та інформаційної політики направить до компанії YouTube запит з проханням заблокувати сторінки телеканалів.

Громадські організації та представники експертного співтовариства у спільній заяві пояснили, що санкції проти телеканалів «групи Медведчука» не становлять загрози свободі слова, адже ці канали є інструментами іноземного впливу та становлять системну загрозу інформаційній безпеці України. Посольство США в Україні підтримало рішення України запровадити санкції проти «112 Україна», NewsOne та ZIK

За даними Zn.ua, підставою для запровадження санкцій проти Тараса Козака та каналів стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з поставками вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму. «Українська правда», своєю чергою, повідомила, що компанія «Торговый дом “Донские угли”», яка працює в окупованих районах Луганської області, фінансує телеканали «групи Медведчука».

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.