Данський журналіст Die Welt: Німеччина проклала шлях Путіну в Україну

Данський журналіст та експерт з газопроводів Nord Stream 1 і 2 Йєнс Ховсгаард у своїй книзі «Gier, Gas und Geld» («Жадібність, газ і гроші») описує мережу зв’язків, що стоїть за німецько-російським енергетичним проектом. На запитання Die Welt, чи несе Німеччина відповідальність за війну, він відповідає: «Я навіть сказав би, що Німеччина проклала Путіну дорогу в Україну».

На думку журналіста, «досить одного прикладу: Герхард Шредер, будучи колишнім канцлером, використав свій кабінет у Бундестазі для організації там нарад щодо «Північного потоку — 2». “Це було б неможливо в жодній країні світу”, – сказав Йєнс Ховсгаард в інтерв’ю Die Welt у п’ятницю.

— Щодо «Північного потоку — 2», то тут усе вирішували лише троє людей. Колишній канцлер Герхард Шредер, Володимир Путін та Матіас Варніг. Колишній агент Штазі, якого особисто Путін, як одного разу сказав колишній менеджер Daimler і лобіст Росії Клаус Мангольд, поставив на чолі компанії Nord Stream 2 AG. Троє чоловіків розробили план завершення трубопроводу, незважаючи на сильний опір у Європі, наголошує автор книги. «Гір, Газ та Гельд» .

— Після 2014 року високопосадовці уряду Німеччини зустрічалися з російськими колегами з приводу газопроводу «Північний потік — 2». Звичайно, на зустрічах завжди були представники компаній, які хотіли отримати вигоду з добрих стосунків, сказав Ховсгаард в інтерв’ю. – Не лише енергетичні компанії, а й промисловість та банки. Україна там просто заважала. Але було добре видно: ті, хто підтримує «Північний потік-1» та «Північний потік-2», платять за військову машину Путіна», – додав журналіст.

На питання про роль нинішнього президента Німеччини Йєнс Ховсгаард наголошує, що «Штайнмаєр був вирішальною людиною після виходу Шредера з політики». – Він був найважливішим мостом у політику для Путіна, Шредера та Варніга. Штайнмайєр, Шредер та Путін продовжували зустрічатися та розвивати свою дружбу. У 2010 році, наприклад, у Берліні, у ресторані сина Варніга. Путін, Шредер та Штайнмайєр сиділи разом. Напередодні державного візиту Путіна до канцлера Ангели Меркель пояснив Єнс Ховсгаард.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На запитання, чи порушила Німеччина цю політику після 24 лютого, Ховсгор відповів, що заява про «переломний момент» була правильною. «Однак зроблені з того часу дії викликають сумніви в тому, чи порвав Олаф Шольц зі своїм зближенням з Росією», — додав оглядач.

dip.org.ua