«Дайош русскій мір» в світовому православ’ї! РПЦ хоче скинути патріарха Варфоломія і створити своє «православ’я»

РПЦ хоче скинути патріарха Варфоломія і створити свою «паралельну систему світового православ’я». Водночас МЗС РФ звинувачує Вашингтон у підтримці ПЦУ і Константинопольської Церкви, а єрархи РПЦ продовжують відвідувати США.

Про це пише df.news,  посилаючись на коментар експерта Андрія Мельникова, опублікований в Credo.press.

У РПЦ «залишається варіант зі створенням своєї, паралельної системи світового православ’я. Такий варіант пропонували ще в 2019 році, коли Варфоломій надав томос про автокефалію ПЦУ. Але тоді такі прожекти здавалися надто екстремальними», – зазначив Мельников.

«Останнім часом голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв) чи не кожної суботньої передачі, яку він веде на державному телеканалі «Росія-24», лає патріарха Варфоломія….Таке наполегливе шельмування Варфоломія першим помічником патріарха Кирила, зрозуміло, повинно було мати мету. Ймовірно, досягнутий інформаційний і емоційний ефект на наших очах повинен вилитися в якісь практичні кроки. Втім, деякі з них вже пішли. Московський патріархат намагається створити на “домашній території” Константинопольського патріархату, тобто Туреччини, настільки улюбленої російськими туристами, незалежні церковні громади. У Європі та Південно-Східній Азії створені екзархати, що було неможливо, коли між Москвою і Константинополем існували повноцінні відносини. Тепер же зв’язки порвані, спільне богослужіння заборонено, проте Константинопольський патріарх формально залишається в диптихах, хоча в храмах РПЦ його не згадують, як і тих глав православних церков, які визнали Православну церкву України», – розповідає Андрій Мельников.

За його словами, РПЦ хоче організувати «всеправославне судилище» над патріархом Варфоломієм і позбавити його сану.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Він також дав відповідь на питання, чи готова РПЦ йти на такі радикальні кроки.

«Якщо не прислухатися до гучних заяв, то її повсякденна діяльність виглядає досить спокійною і чемною стосовно зовнішнього світу. Скажімо, напередодні конференції, де прозвучали насторожуючі слова патріарха Кіріла, митрополит Іларіон зустрівся з послом США в Москві Джоном Салліваном», – додав експерт.

Нагадаємо, глава МЗС РФ лобіює інтереси РПЦвУ і знову звинувачує США у тиску на інші Помісні Церкви. Також митрополит РПЦ Іларіон (Алфєєв) оголосив США геополітичним супротивником РПЦ.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.