Чи будуть цього року президентські стипендії переможцям Міжнародного мовного конкурсу імені Петра Яцика?

Чому може не бути стипендій Президента України переможцям Конкурсу ім.Петра Яцика?

Про це пише у фейсбуці Виконавча директорка Ліги українських меценатів Світлана Короненко:

Ще один кричущий факт нехтування українською мовою. Цього року може не бути Президентських стипендій (стипендій Президента України!) переможцям 22 Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, організаторами якого є Міжнародний благодійний фонд “Ліга українських меценатів” і Міністерство освіти і науки України.

Про популярність конкурсу в Україні і далеко за її межами можна зайвий раз не нагадувати. Мільйони й мільйони учасників, тисячі переможців різних етапів, десятки меценатів. Якщо зайти в інтернет, то можна побачити й історію цього – найпопулярнішого в Україні – мовного турніру, і його географію.

Впродовж багатьох років володарі першої премії конкурсу отримували стипендії Президента України. Це було почесно і гідно. В такий спосіб Українська держава і її очільник демонстрували підтримку державної мови. Цього ж року вперше переможці не отримають Президентських стипендій. Мені дивно, що в час російсько-української війни, в час, коли така важлива підтримка української мови, держава відмовилася нагородити дітей. Їх небагато. І в масштабах держави – це копійки. Але навіть якби цих переможців було багато, це суті проблеми не міняє. І така державна неувага, м’яко кажучи, а точніше, диверсія на рівні держави насторожує. Знаю, що покійний Михайло Слабошпицький, директор Ліги меценатів і співкоординатор конкурсу 21 рік, нині би не мовчав. і бив би у всі дзвони. Нині як виконавчий директор Ліги – мушу це робити я.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Ще є кілька тижнів до нагородження цьогорічних конкурсантів, переможців 22 конкурсу. І я хочу достукатися до тих найвищих коридорів влади, де можна розв’язати це питання. Аби на церемонії нагородження ми могли спокійно глянути в очі наших дітей і сказати їм: “Президент України нагороджує вас, дорогі знавці державної мови, Президентськими стипендіями! Ви – молодці! Ви – українське майбутнє нашої держави! Наш Президент розуміє значення таких мовних конкурсів і високо їх цінує. Він шанує українську мову і розуміє значення мови для держави, а особливо нині. Це територія українського світу, а не руського міру. Гордо несіть звання стипендіатів конкурсу з української мови, пишайтеся цим званням”.

Але я не впевнена, що ми так скажемо. Час спливає, а Офіс Президента України мовчить…

На фото: одне з тисяч і тисяч нагороджень переможців конкурсу імені Петра Яцика