“Чума нашого часу – депресія, а не ковід” – письменниця Ксенія Фукс

Письменниця з Донецька Ксенія Фукс на початку війни на Донбасі пережила сильну депресію. Лікуючись від неї, написала книгу-щоденник “По той бік сонця. Історія однієї самотності”, в якій описала свої переживання. Однак видати її в Україні було складно. Видавництва не охоче беруться за такі теми. Чому, авторка розповіла Gazeta.ua.

“Щоденник – це сама по собі терапія. А тоді в лікарні я цього не знала. Просто відчувала, що коли пишу – мені легшає. Потім це так захопило, що я писала безперервно”, – сказала вона.

“Писала російською. А потім зрозуміла, що це треба робити українською. Друзі допомогли з перекладом. Коли відвідувала курси з літосвіти, прочитала уривки. Реакція людей мені сподобалася. Казали, що текст сильний. Відправила рукопис на конкурс Смолоскипу. Отримала диплом лауреата і подумала: все, завтра мені писатимуть всі видавництва. Такого не сталося. Я сама почала писати всім. Більшість взагалі не відповіли, або писали: “Це нам не підходить, така тема складна”, або “У вас там сексу немає, вбивств”. А потім надіслала рукопис видавництву “Темпора”. Директорка сказала: “Це дійсно проблема, про яку не пишуть. Видаємося”, – поділилася письменниця.

“Я хотіла не просто видатися, а запустити соціальну кампанію, дискусії. Хотіла на основі книжки будувати діалог з суспільством про таку важливу проблему. Українські видавці ігнорують такі теми, бо вони здаються їм надто особистими та емоційними. Коли запитувала, чому мені відмовили, мені запам’яталася одна відповідь: “Україна не готова до таких книжок”. Досі це здається надто особистим й емоційним. Але є багато подібних книжок англійською чи німецькою. Чому українською не може такого бути? Україна не готова до книг про депресію, хоч у нас 60 відсотків військових мають такі проблеми”, – додала вона.

За словами Фукс, депресія зараз дуже поширена серед молодих людей.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Буквально кожен другий сидить на антидепресантах. Ми не справляємося з великим навантаженням, яке на нас навалилося, з великим потоком інформації. Те, що завжди треба доводити кожному, що ти найкращий, і чогось досягати. Не можна порівнювати суспільство, яке було 30 років тому ,і нинішнє. Наша психіка не справляється. Психічні хвороби зараз займають перші місця. І саме це дійсно чума нашого часу, а не ковід”, – зробила висновок Ксенія Фукс.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.