Чудеса лінгвістики: побачила світ книжка міністра Авакова в перекладі з «слобожанської» на українську

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков написав книжку під назвою «2014. Миттєвості харківської весни», в анотації якої зазначено, що книга написана «слобожанською» мовою. Як повідомляє detector.media, на це звернула увагу користувачка Facebook Halyna Pry.

Книга спогадів міністра вийшла у харківському видавництві «Фоліо» в грудні 2020 року, вона видана як українською, так і російською мовами. В україномовній версії є примітка – «переклад зі слобожанської І. В. Філенко».

У книжці розповідається про події весни 2014 року, коли РФ намагалася дестабілізувати ситуації у Харкові і Харківській області, створивши терористичну «ХНР». Як стверджує Аваков, у книзі є унікальні матеріали розвідки та аудіозаписи переговорів сепаратистів, також вперше опубліковане «електронне листування кураторів “русской весны”, в якому детально, аж до геоміток, був розроблений план окупації Слобожанщини та створення “ХНР”».

В інтерв’ю виданню «Гордон» Аваков фактично заявив про існування «слобожанської» мови та висловив упевненість, що ця мова (де-факто – російська) також належить Україні.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Ми повинні ініціювати, щоб наші канали були по всьому світу. У тому числі й російськомовні. Тому що я хочу сказати, що російська мова, або, як я її називаю, “слобожанська мова” в нашому випадку, – вона не належить Росії. В Україні державна мова українська. Але російська мова і російська мовна культура значною мірою належить і українцям теж. Чому я повинен її віддавати?», – сказав Аваков.

Власник видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький у жовтні 2020 року  запропонував розробити правопис «слобожанської мови», щоб люди, яким складно спілкуватися українською мовою, не почували себе носіями мови країни агресора.

«Я впевнений, що Сковорода спілкувався тією самою мовою, яку тут називали “слобожанською”. Це російська слобожанська, яка не є російською московською з точки зору культурного продукту, який виробляється цією мовою», – зазначив тоді Красовицький.

Раніше Аваков пропонував створити якісний російськомовний проукраїнський телеканал, який міг би зламати пропагандистську монополію Росії на міжнародному інформаційному ринку. Також Аваков запропонував розвивати «нашу російську мову».

4 квітня прессекретарка президента України Юлія Мендель в етері каналу «Дом» заявила, що російська мова є культурною спадщиною України, а українцям треба давно «піднятися над темою мови». На думку Мендель, в Україні існує «українська російська мова».

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що коли Україна починає говорити російською, то слід чекати на прихід Володимира Путіна.

Фото: Арсен Аваков/Facebook

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.