Чому українці мало читають? Коментує письменник Віталій Капранов

В Україні людей, які читають книги більше ніж раз на тиждень – 27%, а тих, хто читає щодня – 8%. Якщо взяти 2020 рік, коли всі сиділи вдома, то кількість продажів книжок не зросла. Такі дані оприлюднила директорка Українського інституту Олександра Коваль. У свою чергу, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що Україні треба створити екосистему розвитку читання в України. В розробці стратегії брало участь багато фахівців, і вона дозволить створити відповідні умови для видавництв та книгарень, перконаний він. Побажання до стратегії та зауваження до заяв топ-керівництва книжкової галузі, в ефірі Українського радіо озвучив письменник Віталій Капранов.

Письменник Віталій Капранов говорить, що найактивнішою в Україні стала верства населення віком 30+, “але парадокс полягає у тому, що цей прошарок зростав у 90-ті, коли книжок не видавали взагалі. І, коли найактивніша частина населення не привчена читати, то і попит на книги відповідно падає”.

Олександр Ткаченко, каже письменник, мало не перший міністр в Україні, який вимовив слово “книга”, і  літератори це підтримують. “Але проблема полягає не в екосистемі, – зауважує Капранов, –  а в тому, що ОТГ закривають бібліотеки, щоб зекономити, і сьогодні масово закриваються районні бібліотеки, бо ліквідовують райони. І про це я не почув, я почув про екосистему. А говорити про неї простіше, ніж домогтися контролю і вирішити питання закриття бібліотек. В бібліотеках базується, здебільшого, освіта людей третього віку, тих, хто 50+ навчають комп’ютеру, є програми “бібліоняня”, коли батьки можуть залишити дитину в бібліотеці в неділю і сходити на базар. В райцентрах бібліотеки стають культурними центрами. В кожному районі є своє еліта, і їм потрібне місце, де можна збиратися. Бібліотека у віддалених мікрорайонах бере на себе роль “відкритого вікна”.

Крім загальних побажань, каже Віталій Капранов, від керівництва галузі хотілося б почути про конкретні заходи, які би щось змінили: “Нині вибір серед українських книг дуже великий і пропозицій на різний смак багато. А те, що 67% на ринку лише наукової літератури – прямий наслідок того, що мало читають щодня. Тобто, книжки купують за необхідністю, не сформована потреба в читанні. А вона формується з дитинства. Я б закликав наших очільників подивитись навкруги, об’їздити бібліотеки. Коли ми відновимо в поїздки, бо зараз локдаун, запрошуємо топ-чиновників з нами, щоб вони подивилися на галузь, якою керують”.

А заяву директорки Інституту книги,  що в карантинному 2020-му українці стали менше читати, письменник розкритикував. “Крім сміху такі заяви нічого не викликають, тому що в локдаун закривали книгарні. Скажіть, будь ласка, хто може сказати, що продажі паперових книжок зросли при тому, що закрили книгарні? Це просто на голову не налазить. Коли в результаті локдауну збанкрутували і закрилися десятки книгарень, яких і так було небагато. Про що ми говоримо?! До чого тут читання. Ми закриваємо книгарні, а тоді кажемо, що продажі не зросли. І це говорять серйозні люди!”

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.