Чеський кардинал закликав сучасних європейців брати приклад зі Скорини

Богослужіння пам’яті Скорини пройшли одночасно у Мінську, Полоцьку, Вільнюсі, Празі, Падуї та Варшаві, а у Литві 2022-й рік оголошено Роком Скорини. Про це повідомляє Наша ніва.

20 січня за участю голови Конференції католицьких єпископів у Білорусі, єпископа Вітебського Олега Буткевича у костелі Святого Андрія Боболі в Полоцьку відзначили 500-річчя видання Франциском Скориною «Малою подорожньої книжки».

У рідному місті першодрукаря відбулося урочисте богослужіння, в якому разом із главою білоруського католицького єпископату молилися священники латинського та східного обрядів, полоцькі парафіяни та гості.

Як повідомляє Catholicnews.by, у пастирському слові до віруючих єпископ Буткевич зазначив:

«Франциск Скорина є для нас пророком — тим, хто у своєму житті насамперед прагнув жити Божим словом і ділитися».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Мала подорожна книжка» — це збори псалмів і молитов, видані Франциском Скориною 1522 року у Вільні. Вона стала фактично першим молитовником рідною мовою для мирян. Це унікальне видання, як і багато того, що зробив великий діяч Відродження, випередило свій час і є національним духовним надбанням нашого народу.

Богослужіння того ж дня відбулися у Мінську, Вільнюсі, Празі, Падуї та Варшаві, а у Литві 2022-й рік оголошено Роком Скорини.У столиці Чехії, у базиліці святих Петра та Павла, архієпископ Праги кардинал Домінік Дука порівняв Скорину зі творцями інтернету та назвав його великим європейським гуманістом, з якого мають брати приклад сучасні європейці, які забувають, де їхнє коріння.

«Скорина з Полоцька, який навчався у Кракові та Падуї, працював у Празі та Вільнюсі, це приклад європейця, який поєднував ці міста та регіони, — сказав чеський примас. А своєю друкарською діяльністю вплинв не лише на білоруську та українську мова, а й на чеську. Кардинал Дука молився за білорусів, щоб пам’ятали про своє коріння і знали, куди вони йдуть, а також за те, щоб білоруські біженці якнайшвидше повернулися на батьківщину», — написав у Фейсбуці Дмитро Гурневич.

Франциск Скорина (до 1490, Полоцьк — не пізніше 1551, Прага) — білоруський першодрукар, просвітник, перекладач, митець-графік, один із засновників кириличного книгодрукування.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.