"Червоний голод: війна Сталіна проти України": американську журналістку нагородили премією за книгу про голодомор

Всесвітньо відому американську журналістку та історика Енн Епплбаум нагородили премією Фундації імені Омеляна і Тетяни Антоновичів “за висвітлення української тематики в пресі та розкриття історичної правди в науковій літературі”. Епплбаум отримала нагороду за книгу про голодомор “Червоний голод: війна Сталіна проти України”, яка була видана в жовтні цього року. Церемонія нагородження відбулася у Вашингтоні в посольстві України в США.

Про це повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра України.

Хоча книга “Червоний голодомор” не може принести радість своїм читачам, вона висвітлює тему, про яку ми всі добре знаємо, але тепер можемо краще зрозуміти. Ретельне дослідження аргументів щодо того, чому цей голод стався, і чому цього не повинно було статися, дають розуміння минулого України для багатьох, хто не міг розібратися в трагічних складнощах відносин України з Росією“, — сказала віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка була присутня на церемонії нагородження.

Посол України в США Валерій Чалий закликав українську громаду підтримати дипломатичні зусилля щодо просування ідеї необхідності визнання Конгресом США голодомору 1932-33 років в Україні геноцидом. Чалий наголосив: Епплбаум відіграє важливу роль у поширенні у світових ЗМІ правдивої інформації про події в Україні, що пов’язані із російською агресією та “гібридною” війною.

Сама журналістка зазначила: написання книги про злочини радянського тоталітарного режиму не було б можливим без відкриття Україною доступу до архівних документів того історичного періоду.

Сучасна ідея міцної України лякає кремлівську владу так само, як прагнення українців до свободи бентежило комуністичних вождів минулого. Водночас Україна вистояла та зберегла свою ідентичність у складні часи і, беззаперечно, демонструє свою успішність і зараз“, — наголосила Енн Епплбаум.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал