Через захмарні тарифи творчі майстерні на межі виживання. Художники виходять протестувати під Кабмін

Національна Спілка художників України 22 грудня проведе акцію «Культура в Україні – понад усе?» у зв’язку зі зростанням тарифів за теплоенергію для творчих майстерень у понад чотири рази внаслідок прийнятої урядом 10 листопада постанови №1209. Про це повідомляють nashigroshi.org.

Акція розпочнеться о 10 годині під будівлею уряду на вул. Грушевського, 12/2 у Києві.

Вказаною постановою Кабміну від 10.11.2021 внесено зміни розміру нарахувань за теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води у зв’язку зі щомісячною зміною ціни природного газу. Нею Національна Спілка художників віднесена до категорії «інші споживачі», для яких встановлено новий тариф 6,953 тис. грн за 1 Гкал (2,59 тис. грн за 1 Гкал із коефіцієнтом 2,68).

При цьому раніше ціна за 1 Гкал для Спілки становила 1,6 тис. грн без застосування коефіцієнта.

15 грудня Спілка художників звернулася до президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із проханням сприяти у врегулюванні питання щодо користування тепловою енергією на період опалювального сезону для Спілки та її членів і встановити тариф як для населення.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У листі зазначається, що членам Спілки для забезпечення їх творчої діяльності надається майстерня. «Оплата рахунків за новими тарифами за користування теплоенергією у приміщеннях їх майстерень, на превеликий жаль, є непідйомною сумою для художників. Доходи від їх основної творчої діяльності дуже мізерні», – зазначається в листі.

Спілка нагадала, що творча діяльність художників і так сильно постраждала після запровадження обмежувальних карантинних заходів.

За даними художниці, однієї з організаторів акції Ганни Ярової, «відповідно до нових розрахунків за тепло в майстерні 20 кв. м нам треба заплатити за місяць майже 10 тис. грн. А майстерня 40 метрів, відповідно, 20 тис. грн. І це без врахування абонплати за електрику».

Раніше член Київської організації Національної Спілки художників України Руслан Кутняк заявив у коментарі ЗМІ, що у зв’язку зі зміною тарифу Спілці загрожує банкрутство, а майстерні, що належать організації, держава забере через суд.

Як повідомила Ганна Ярова, лише у Київській організації Спілки – 613 майстерень. Багато з них – у центрі Києва.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.