“Через фільми про недолугих українців втрачаємо самоідентифікацію”

Останнім часом на екрани виходять фільми, в яких людина у вишиванці показана нерозумною, малограмотною, неосвіченою. Це призводить до того, що ми втрачаємо самоідентифікацію.

Як пише gazeta.ua, так вважає директорка Центру української культури та мистецтв Світлана Долеско. Торік говорили про її можливе призначення на посаду міністра культури.

“Останнім часом майже не вистачає часу на перегляд фільмів. Торік працювала над 4-м розділом своєї дисертації. Змушена була переглянути стрічки “Висота”, “За ветриной универмага”, “Острожно, бабушка”, “Останній москаль”, “Скажене весілля”, “Одного разу під Полтавою”. У них є одне спільне: людина у вишиванці показана нерозумною, малограмотною, неосвіченою. Останні 3 проєкти мають великі рейтинги. І це страшно, бо втрачаємо свою етноідентифікацію. Ми так боролися за незалежність, так раділи, коли її вибороли. Але при цьому продовжуємо показувати українців недолугими”, – сказала вона.

“Щоб зрозуміти, яких фільмів бракує Україні, треба знати, куди ми рухаємося. Але це неможливо, бо поки що немає єдиної культурно-освітньої державної політики. Менше чи більше грошей виділили на якийсь проєкт – глобально це не має значення. Питання в тому, за якою системою відбувається відбір, хто експерти? Насправді в нас відсутній інститут експертизи. Український культурний фонд, Держкіно, Інститут книги та ще багато інституцій цього потребують. Але сьогодні експертизу забезпечують люди, які десь якось дотичні до напрямку. Однак експертиза – це не суб’єктивна думка, а наука. В освітні програми вищих навчальних закладів потрібно повернути відповідні спеціальності. Тоді ні в кого не стоятиме питання, чому на той чи інший проєкт виділили більше грошей. Це буде фахове рішення, що відповідатиме запитам суспільства й державній політиці”, – додала Світлана Долеско.

Повне інтерв’ю зі Світланою Долеско читайте у свіжому випуску журналу “Країна“.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.