Чапаєв і Полтавщина. Демонтували пам’ятник «герою громадянської війни», але Енгельс і Свердлов стоять

У райцентрі Семенівка на Полтавщині демонтували пам’ятник Чапаєву

Як інформує istpravda.com.ua, про це повідомив голова громадської організації “Світанок”, співзасновник проєкту “Декомунізація. Україна” Вадим Поздняков.

 

“Погруддя Чапаєву в райцентрі Семенівка, що на Полтавщині, цими днями демонтовано! Приклад сусіднім Лубнам, де досі стоїть такий пам’ятник”, – зазначив пан Вадим.  Закон України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” у Семенівці виконали після звернення громадської організації “Світанок” на гарячу урядову лінію.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Рішення про демонтаж прийняте виконкомом Семенівської селищної ради. Про це в офіційному листі повідомив заступник селищного голови С. Полупан.

Нагадаємо, що на початку березня у селі Веселий Поділ Семенівської ОТГ було демонтовано передостанній в Полтавській області пам’ятник Лєніну.

“Очищення області від незаконної окупаційної російсько-більшовицької символіки триває. Комдив Червоної Армії Чапаєв ніяким чином не пов’язаний ні з історією України, ні Полтавщини зокрема. Водночас, Семенівський край дав Україні видатних діячів визвольного руху всеукраїнського масштабу: героя Крут Миколу Божка-Божинського, віце-президента Української головної визвольної ради Івана Вовчука (Федір Вовк) та ін. Але досі ці постаті мало знані серед земляків і ніяк не увічнені”, – зазначив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті на Полтавщині Олег Пустовгар. Він нагадав, що пам’ятник Чапаєву- не останній об’єкт, що підлягає декомунізації у Семенівському районі. Так, у с. Горошине досі не демонтовано  пам’ятник Енгельсу, у с. Калинівка – Свердлову, а у самій Семенівці – комсомольцю Івану Сухині.