Бунт в УПЦ МП: священники вимагають віддати патріарха Кирила під церковний трибунал

Рядовий священник УПЦ МП з Дніпропетровщини звернувся до суду Пентархії з проханням засудити патріарха Кирила (якому формально підпорядкована УПЦ МП) за те, що він роками пропагував “рускій мір”.

Священник Андрій Пінчук із села Волоське на Дніпропетровщині став ініціатором гучної заяви священників УПЦ Московського патріархату, які закликали покарати Кирила Гундяєва (патріарха Московського) за його висловлювання і дії щодо “руского міра” в Україні. Уже зібрано понад 400 підписів.

Як розповів священнослужитель в інтерв’ю LB.ua, цим зверненням вони хочуть порушити питання всецерковного, всеправославного обговорення концепції “руского міра”, її засудження і притягнення винних.

За його словами, ідея протесту виникла через розв’язану Росією повномасштабну війну.

“Уся наша група, велика група – це, як я казав вже, понад 400 священників УПЦ МП – вбачаємо в концепції “руского міра” фундамент, основу та джерела війни, яку розв’язала Російська Федерація проти України. Ми вбачаємо в діях РПЦ, особливо її очільника патріарха Кирила, цілеспрямовану багаторічну роботу з насадження цієї концепції серед вірян, перш за все серед росіян”, – сказав Андрій Пінчук.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Він додав, що концепція “русского мира” зробила з РПЦ мілітаристську організацію, яка керується у своїх заявах, у своїх промовах і у своєму житті не євангелістськими принципами, а принципами “піди і вбий брата свого”.

unian.ua